PRO sau CONTRA bacalaureatului profesional

PRO

Ecaterina Andronescu

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului,  Ecaterina Andronescu, a propus introducerea bacalaureatului profesional datoritănrezultatelor slabe la bacalaureatul național:„de doi ani, examenul acesta are rezultate foarte slabe, iar angajatorii sunt reticenți față de angajarea unor tineri care nu au diplomă de bac.” 

Mihail Hărdău, preşedintele Comisiei de Învăţământ a Senatului, considerǎ cǎ bacalaureatul profesional ar fi o opțiune în plus, pe lȃngǎ cel clasic, oferind noi șanse absolvenților de liceu care doresc sǎ se integreze pe piața muncii.

„Bacalaureatul clasic nu se modifică,dar primeste sintagma de ‚Bacalaureat national’, care este bacalaureatul obisnuit. […] Ceea ce a venit în plus este bacalaureatul numit profesional, care păstrează din bacalaureatul obisnuit doar probele de competente, care înseamnă competente de comunicare orală la limba română, la o limbă de circulatie internatională si competenta digitală si mai este a patra probă dacă sînt minorităti, cea în limba maternă. Nu se mai parcurg celelalte probe, decît că absolventul mai are un proiect însotit de o probă practică în domeniul ales de el si o probă scrisă în competenta anteprenorială.”.

Ministerul Educației a evidențiat și faptul cǎ noul Bac nu va constitui un obstacol pentru absolvenții care doresc sa susținǎ și pe cel clasic.

„Cine a luat bac-ul profesional, îl poate susține și pe cel clasic: Bacalaureatul profesional va avea în comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, iar apoi, cei care au optat pentru el vor trebui să susţină un proiect şi un examen scris la disciplina Educaţie antreprenorială, care va fi comună tuturor liceenilor. Dacă cineva a optat într-o sesiune numai pentru cel profesional şi dacă peste o sesiune sau două se răzgândeşte şi vrea în învăţământul superior, dă diferenţa şi poate să îşi continue cariera profesională” a declarat Andronescu pentru EVZ.

Hărdău crede cǎ introducerea noului bacalaureatului ar reprezenta și o mai bunǎ adaptare a sistemului de învătămînt la cerințele pieții.

„Elevul primeste o diplomă de bacalaureat profesional care îi dă un plus de valoare în accesul pe piata muncii […] Orice absolvent de liceu care nu reuseste să ia diploma de Bac, dar are bacalaureatul profesional, are uncertificat de atestare a unei competente într-un anumit domeniu si poate lucra. În realitate, acest absolvent are un parcurs al competentelor, are un proiect si are si un examen în competente anteprenoriale, care prin comparatie cu unul care nu are această diplomă se dovedeste mai capabil să desfăsoare o activitate în domeniul muncii. Este o formă de a satisface piata muncii mai bine. Nu rezolvă calitatea în învătămînt, nu aduce un plus de valoare, dar este un fel de a răspunde unor situatii de la noi din tară, pentru că la ora actuală sînt în jur de 200.000 de absolventi care nu au loc de muncă“.

Surse:

http://m.evz.ro/news/999242

http://www.evz.ro/detalii/stiri/Ecaterina-Andronescu-Bacalaureatul-profesional-poate-fi-susinut-i-de-absolvenii-licee-999242.html

http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20120919&pagina=1&articol=34085

CONTRA

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, consilier prezidențial și fost ministru al Educației se opune Bacalaureatul profesional motivând cǎ nu este un moment oportun pentru o astfel de schimbare.

“Este inacceptabil sǎ modifici Bacalaureatul la o lunǎ dupǎ inceperea școlii. Legea privind BAC-ul profesional este inoportunǎ și incorectǎ, pentru cǎ dǎ naștere unui Bacalaureat second-hand. Sǎ nu vindem iluzii copiilor!”. El a mai declarat pentru RFI Romȃnia, cǎ “acceptarea modificǎrii modului de desfǎșurare a Bacalaureatului la o lunǎ dupǎ începerea anului școlar doar pentru cǎ avem campanie electoralǎ în acest an nu putea sǎ fie sustenabilǎ”.

Mai mult, Funeriu considerǎ cǎ prin aceastǎ modificare, contravine prevederilor legale în vigoare: “aceasta lege chiar prevedea faptul cǎ modul de desfǎșurare a Bacalaureatului și conținutul materiei care se dǎ se face public la începutul anului școlar. Am început școala de o lunǎ. Deci ministerul ar fi trebuit sǎ incalce legea, pentru cǎ ar fi trebuit la o luna dupǎ ce începe anul școlar sǎ spunǎ care este modul în care se desfǎșoarǎ Bacalaureatul. Inacceptabil! Multǎ, multa instabilitate!”.

El a mai explicat cǎ absolvenții liceelor cu profit tehnologic au deja o atestare a competențelor dobȃndite, deci nu este nevoie de un bacalaureat profesional care sǎ recunoascǎ aceastǎ calificare: „un elev care termină liceul, un liceu tehnologic are o diplomă de certificare a calificării profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu şi aşa mai departe. Or nu poţi să certifici prin Bacalaureat o calificare profesională, de exemplu Bacalaureat de frizerie, tot aşa cum nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie, poţi să ai un doctorat de studiul materialelor, dar nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie!”.

Funeriu a concluzionat cǎ bacalaureatul profesional nu este necesar și nici nu ar spori șansele de angajare ale celor care l-ar promova: „Să ne înţelegem, nu cred că cineva în România te mai angajează astăzi doar pentru că ai o diplomă fără valoare […]nu este nici un motiv pentru care să existe un astfel de tip de Bacalaureat second-hand (…). Această lege nu este nici oportună şi nici corectă, pentru că ar bulversa tot acest sistem de recunoaştere a diplomelor”.

Surse:

http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/funeriu-andronescu-ar-trebui-sa-contemporana-noi-nu-poti-avea-bacalaureat

http://www.ziare.com/articole/funeriu+bac+frizerie

http://www.ziare.com/daniel-funeriu/stiri-daniel-funeriu/funeriu-nu-poti-avea-bacalaureat-de-frizerie-asa-cum-nu-poti-sa-ai-un-doctorat-de-tinichigerie-1194923

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*