PRO sau CONTRA excluderii ”nespălaților și neîngrijiților” din trasportul în comun

PRO

Nicolae Robu

Ca în mai toate orașele mari, timișorenii care circulă cu transportul în comun se confruntă des cu situații neplăcute provocate de persoane care nu sunt tocmai prietene cu apa și săpunul.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a propus o măsură controversată prin care ”nespălații și neîngrijiții” să fie identificați cu ajutorul unor camere video și să fie dați jos din mijloacele de transport în comun cu ajutorul Poliției Transportului.

Robu susține că prin această măsură se încearcă să se asigure cetățenilor condiții decente de călătorie în mijloacele de transport în comun.

”Vor fi identificate persoanele și vor putea fi sancționate. Altfel, chiar dacă am creat Poliția Transportului în Comun, și inițiativa s-a dovedit foarte bună, pentru că un progres s-a obținut, această Poliție are un număr restrâns de oameni, care nu pot fi omniprezenți. Ei nu au cum să fie în permanență în toate mijloacele de transport în comun, să-i prindă pe răufăcători, pe hoți, dar și pe cei care n-au nicio treabă decât să se plimbe cu mijloacele de transport în comun nespălați și neîngrijiți, poluând aceste mijloace de transport în comun”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul a adăugat că, odată cu montarea camerelor video, lucrurile vor fi mult mai simple: ”Când vom avea aceste camere video, vor putea fi identificați și echipajul de poliție se va duce țintă, dirijat din camera de monitorizare acolo unde sunt probleme”.

Sursă: DC News 
Sursă foto: Renasterea

CONTRA

Ciprian Necula

Ciprian Necula este împotriva propunerii primarului Robu de identificare a persoanelor care emană un miros neplăcut prin intermediul camerelor video ce urmează a fi achiziționate și amplasate în mijloacele de transport în comun din Timișoara.

În primul rând activistul pentru drepturile omului consideră haioasă și nepotrivită propunerea primarului, precum și profund discriminatorie față de cei cu posibilități materiale reduse:

“Nu știam că tehnologia video e atât de performantă încât să reproducă și miresmele pe langă sunet și imagine. Îmi și imaginez un funcționar “cu nasul fin” capabil să identifice, din sediul primăriei (sau din cel al poliției transportului în comun, căci există în Timișoara), mirosul călătorului. Cei cu parfum autentic (cumparat cel puțin din aeroport) sunt puși în față, căci acolo e locul lor,  în timp ce la mijlocul autobuzului sunt cei care folosesc săpun modest, cumpărat din supermarket-urile din centrele orașelor, iar în ultimul rând cei care folosesc săpun de casă sau apă chioară.”

De asemenea, Necula crede că adoptarea acestei propuneri ar putea duce la măsuri discrționare și discriminatorii:

„Cât de tare trebuie să pută un cetățean ca să fie dat jos din mijlocul de transport în comun? Cine măsoară? Cu ce instrumente? E legal? Nu înseamnă această posibilă decizie a administrației timișorene un act de stigmatizare și blamare a victimelor autorităților sau, după cum ar putea să spună unii, ai propriei ignoranțe. Nu cumva reprezintă o formă de discriminare a unor cetățeni români fără șansa de a avea acces la apă curentă sau locuire adecvată? Un sistem care l-a ascuns permanent pe sărac în cartiere marginașe ca să nu deranjeze (primarul arestat al Clujului a mutat zeci de oameni din str. Coastei – unde locuia – și i-a trimis departe de oraș, construindu-le barăci sociale pe groapa de gunoi – Pata Rât). Situații similare sunt în Baia Mare, Roman, Piatra Neamț, Constanța etc.

Nu în ultimul rând actvistul îl acuză pe primar de elitism și de faptul că nu depune eforturile necesare pentru rezolvarea cauzelor principale ale acestei probleme sociale:

“Cum identifică un nespălat, fără milă trimite un mascat al poliției timișorene să-l arunce din transportul public, că-i vina lui, dovadă a nesimțirii, că nu are apă curentă, că nu are acces la servicii de bază, că primăria îl/o ignoră în cea mai mare parte a timpului (excepția o reprezintă sticla de ulei de la alegeri), că nu are casă, că locuiește pe stradă, că trăiește din resurse marginale pentru că primăria nu se gândește la soarta lui/ei.

Primarul Timișoarei nu ar fi la prima abatere elitistă, combinată nu naționalism șovin ieftin. Nu cred că este acceptabil, în sec XXI, după exeriențele dramatice de împărțire a cetățenilor (teoretic cu drepturi egale) pe categorii bune și rele, dezirabili și indezirabilii, ca o astfel de abordare a societății din partea autorităților să mai existe încă. Măsurile incluzive nu înseamnă interzicerea unui drept pe criterii subiective, ci rezolvarea cauzelor care generează problema. Astfel de inițiative capitalisto-elitiste-extremiste se dovedesc generatoare de tensiuni sociale, cel puțin în spațiul virtual, unii aplaudând inițiativa, pe care îi înțeleg, nu e plăcut să călătorești în același mijloc de transport cu alți cetățeni, aparent egali în drepturi cu tine, dar fără resurse de bază.”

Votează

Vezi Rezultate

Loading ... Loading ...

One Response to PRO sau CONTRA excluderii ”nespălaților și neîngrijiților” din trasportul în comun

  1. Andrei says:

    Când primarul va putea să spună că a asigurat tuturor locuitorilor orașului condiții decente de trai (loc de muncă plătit decent, casă cu apă curentă etc.) astfel încât nespălarea să fie un act de pură rea intenție sau nepăsare, atunci da, va putea implementa această propunere, până atunci e o glumă proastă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*