PRO SAU CONTRA GAZELOR DE ŞIST

PRO

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat că  Guvernul României va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist. Prim-ministrul este convins de avantajele economice şi strategice ale folosirii resurselor naturale inclusiv din Marea Neagră. Victor Ponta afirmă că până într-un anumit punct este legitim ca populaţia „să-și pună întrebări, dar important este că, cel puțin în următorii cinci ani, explorările nu vor fi efectuate prin metoda fracturării; este vorba despre o explorare convențională. Și apoi, dacă vom avea certitudinea existenței zăcămintelor, vom avea grijă să adoptăm cele mai înalte standarde de protecție a mediului”.

Guvernul României şi Chevron „şi-au reiterat poziţia comună de a consolida fundaţia pentru îmbogăţirea securităţii energetice a României şi a oportunităţilor de dezvoltare economică.” Mai mult, prim-ministrul este de părere că independenţa energetică pentru statul român ar putea conduce şi la sprijinirea Republicii Moldova. Un alt argument adus de Victor Ponta pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist este acela potrivit căruia România nu ar mai trebui să importe gaze naturale de la Gazprom.

Surse: Mediafax, Digi24

CONTRA

Partidul Verde

Partidul Verde este de părere că Guvernul nu ar trebui să permită explorarea gazelor de şist, pentru că ar afecta multe zone importante precum Vama Veche sau Costineşti și presupune riscuri de mediu ce nu au fost evaluate încă. Prin urmare, verzii cer doamnei Rovana Plumb să retragă în cel mai scurt timp posibil avizele de prospecţiuni în zona Dobrogei.

Mişcarea ecologistă  consideră că ar fi rezonabil să aşteptăm să apară mai întâi o tehnologie care să nu prezinte pericole pentru mediu şi abia apoi să fie luată în calcul explorarea. În opinia verzilor „gazele de şist produc mult mai multe emisii de bioxid de carbon decât exploatările gazelor standard, iar impactul asupra mediului este mult mai mare în cazul exploatării gazelor de şist”.

De asemenea, Partidul Verde susţine că România îşi va asigura securitatea şi independenţa energetică doar în momentul în care se va axa pe resurse regenerabile de energie şi nu pe surse poluante.

Surse: Ziare.com, AGERPRES

Votează

Vezi Rezultate

Loading ... Loading ...

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*