PRO SAU CONTRA GREVEI CETĂŢENEŞTI

PRO

Comunitatea Uniți Salvăm

Comunitatea Uniţi Salvăm cheamă populaţia să nu ia parte la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 în semn de protest faţă de acţiunile anti-europene şi anti-democratice ale clasei politice actuale din România. Uniţi Salvăm declanşează Greva Cetăţenească în semn de protest faţă de numeroasele obstacole în calea participării cetăţenilor la viaţa politică şi menţinerea unor practici politice şi electorale corupte, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European.

Raţiunea acestui act de nesupunere civică derivă din „lipsa de încredere în instituţiile democratice, în special în Parlament şi partidele politice, precum şi din absenţa unei corectitudini electorale”. Atunci când instrumentele de ordin politic înscrise în cadrul legal de acţiune au fost epuizate, iar existenţa obstacolelor în calea participării civice a devenit o practică democratică legitimă, singura alternativă rămâne cea a protestului. De altfel, Greva Cetăţenească presupune delegitimarea acestui simulacru democratic prin neprezentarea la vot sau anularea votului. Acţiunea de protest vine ca reafirmare a faptului că democraţia reprezintă un concept ceva mai larg decât simpla participare la alegerile electorale. Democraţia înseamnă participare şi contestare.

În acest sens, manifestarea Comunităţii Uniţi Salvăm solicită o serie de schimbări necesare şi urgente ale cadrului legislativ şi instituţional care să permită o deblocare a mecanismelor democratice. Îndemnul grupului Uniţi Salvăm include și o serie de solicitări concrete, precum: simplificarea procedurilor preliminare de înregistrare a unui partid politic, introducerea pe toate buletinele de vot a casetei „Niciunul dintre cei menţionaţi”, finanţarea tuturor partidelor cu subvenţii de la bugetul de stat proporţional cu numărul de voturi obţinute la alegeri, scăderea pragului electoral la 3%.

Sursă: Facebook

CONTRA

Alina Mungiu PIPPIDI

Alina Mungiu-Pippidi încurajează participarea la alegerile pentru Parlamentul European prin intermediul portalului Alianţei pentru o Românie Curată. Acest îndemn vine după ce Comunitatea Uniţi Salvăm a lansat un apel de boicotare a alegerilor europarlamentare din 25 mai.

Există raţionalităţi pentru care cetăţenii trebuie să-şi exercite dreptul la vot. În primul rând, argumentează Alina Mungiu-Pippidi, „există în Europa două categorii de oameni: sunt oamenii care cred ca Uniunea Europeană nu reprezintă nimic altceva decât o uniune de ţări, iar ca atare, liderii acestor ţări sunt cei care hotărăsc destinele europenilor; de cealaltă parte sunt oamenii care spun că fiecare cetăţean participă la conducerea Europei”. De altfel, însăşi existenţa acestei ultime categorii justifică necesitatea participării la alegerile europarlamentare. Parlamentul european continuă să reprezinte un forum de opinie şi un cadru de reprezentare al europenilor.

Pe de altă parte, adaugă Alina Mungiu-Pippidi, dacă oamenii nu se prezintă la vot, prima categorie va avea de câştigat, iar acest lucru este în detrimentul cetăţenilor, care nu vor mai fi consultaţi cu privire la ceea ce se întâmplă la nivel european. Prin urmare, frustrările naţionale nu ar trebui să reprezinte un obstacol în calea participării la alegerile europarlamentare. De altfel, insistă Alina Mungiu-Pippidi, nu este vina Europei că cetăţenii români nu se simt reprezentaţi de partidele politice naţionale. Liberalizarea accesului la politica din România se poate realiza şi prin alte mijloace: proteste, acţiuni de advocacy, schimbări legislative etc. În consecinţă, boicotul nu reprezintă soluţia.

Sursă: România Curată

 

Votează

Vezi Rezultate

Loading ... Loading ...

One Response to PRO SAU CONTRA GREVEI CETĂŢENEŞTI

 1. Cristian Surubaru says:

  Buna ziua,

  Am scris un articol prin care argumentez de ce votul din 25 mai este important. Va rog sa il cititi inainte de a reactiona critic. Cel mai bun scenariu ar fi unificarea celor doua tabere, exercitarea votului ca un act pozitiv care sa legitimeze solicitarile UnitiSalvam!, si coagularea societatii civile si a celor din strada pentru a urca pe agenda publica liberalizarea pietei politice.

  “Votul şi greva sunt complementare. Haideţi la vot duminică!”

  http://europuls.ro/europulsisme/editorial/672-boicot-alegeri

  ‪#‎UniţiVotăm‬

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*