PRO sau CONTRA introducerii TVA-ului diferenţiat pentru produse alimentare

PRO

Victor Ponta

Victor Ponta, a declarat într-o conferință de presă organizată la Ministerul Agriculturii că susţine introducerea unui TVA diferențiat pentru alimente: “Susțin, ca prim-ministru și șef al Guvernului, introducerea de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicațiile bugetare pentru anul respectiv, a ideii unui TVA diferențiat la produsele alimentare”. Primul-ministru a explicat modul în care ar urma să funcţioneze acest mecanism. Se doreşte impunerea unui “TVA de 24%, din care 9% să fie reținut pentru bugetul de stat și 15% să fie rambursate producătorului. Însă, numai dacă (n.r. – acesta din urmă) prezintă facturi și în măsura în care toate operațiunile comerciale sunt făcute în mod legal și înregistrate fiscal”. Ponta consideră că acest sistem ar avea ca rezulat scăderea preţurilor la produsele alimentare şi diminuarea evaziunii fiscale. Nu în ultimul rând, această măsură ar stimula şi producţia internă: “Este un program fundamental al actualului Guvern și ne dorim ca efectele pe care noi le-am calculat, acelea de scădere a prețurilor dar, mai ales, de combatere a evaziunii fiscale în domeniul produselor agricole și de a sprijini producătorii autohtoni, vor arăta în 2013 un efect pozitiv și un sprijin real de care agricultura română are mare nevoie”. Sursă: http://www.recolta.eu/ponta-sus-ine-introducerea-tva-ului-diferen-iat-la-alimente/

CONTRA

Călin Popescu-Tăriceanu

Tăriceanu s-a declarat împotriva TVA-ului diferenţiat în cadrul dezbaterii privind poziţiile partidelor faţă de măsurile de creştere economică organizată de Societatea Academică din România (SAR) şi Fundatia Friedrich Ebert (FES) în 29 noiembrie.
Fostul prim-ministru consideră că “o cotă redusă de TVA pentru anumite produse va avantaja producătorii şi comercianţii, nu consumatorii”, în special atunci când este vorba de pieţe puţin concurenţiale. Mai mult, Tariceanu crede că acestă măsură ar avea un efect negativ asupra bugetului.
El a mai arătat că această politică s-a mai aplicat şi nu a dat rezultatele dorite: “A fost un sport practicat pe scara larga in Romania pana s-a introdus o gama larga de produse in acelasi palier de TVA. Atentie mare si sper sa nu mai facem astfel de greseli”, a spus Tariceanu. atunci cand ai impozite diferentiate exista interesul evaziunii fiscale.
Prin urmare, Tăriceanu susţine idee unei cote unice de impozitare la un nivel scăzut, argumentând că introducerea acesteia “a eliminat o componentă largă de corupţie din economia românească” şi că “multe soluţii vin cu scăderea contribuţiilor sociale şi a cotei unice”.
Tăriceanu a mai argumentat şi că impozitarea progesivă ar limita creşterea salariilor: “Un risc adus de impozitarea progresivă este acela că oamenii nu vor mai avea interesul să îşi mărească salariile pentru că ar intra intr-o grilă superioara mai mare de impunere si ar pierde mai mult decât ar castiga la venitul net”.
 
Sursă: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13711713-tariceanu-nu-sunt-adeptul-tva-diferentiat.htm
Sursă foto: http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/tariceanu-l-am-rugat-pe-chiliman-sa-nu-plece-din-pnl-86495.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*