PRO sau CONTRA privatizării cadastrului

PRO

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta susţine proiectul de parteneriat public-privat al Agenţiei Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) și o firmă privată, angajată în urma unei licitaţii publice, cu scopul de a realiza cadastrului în zona urbană, în timp ce pentru zona rurală se vor aloca fonduri guvernamentale.

Motivul deciziei a fost imposibilitatea financiară ANCPI de a incheia cu succes proiectul, “cu toate consecinţele negative în plan instituţional şi operaţional ce derivă din acest fapt”, a mai declarat premierul.

“In zona rurală, unde oamenii nu au bani să îsi facă cadastrul, am pus în programul 2014-2020, 500 de milioane de euro ca să cadastrăm, practic, tot teritoriul rural, iar în zona urbană, acolo unde sunt alte venituri, şi, în general, este vorba de firme de investiţii imobiliare, într-un parteneriat, nu se privatizează, ci vine o firmă privată, prin licitaţie publică, face cadastrul acolo unde nu s-a facut şi din taxa pe care o încasează statul o parte plăteşte datoria la firma respectivă”, a declarat premierul pentru România TV.

Astfel, prin aceasta se va asigura actualizarea hărților digitale de cadastru la nivelul ţării, cărţi funciare digitale organizate pe baza numerelor cadastrale, în care toate proprietăţile sunt descrise în detaliu, accesul public pentru obţinerea de extrase de cadastru şi carte funciară. Potrivit premierului, proiectul va fi finanţat în totalitate de către ofertantul câştigător prin atribuire, urmând ca acesta să îşi recupereze investiţia pe baza veniturilor colectate de către stat din taxele şi impozitele care se plătesc la transferul de proprietate, la înregistrările proprietaţilor.

Decizia a fost urmată de desemnarea de către Guvern a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova (PSD) ca unitate de achiziţii centralizată pentru produsele, serviciile şi lucrările aferente proiectului privind sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban. Astfel, departamentul va înlocui ANCPI  în achiziţionarea serviciilor de consultanţă pentru întocmirea documentaţiei technico-economice şi a studiului de fundamentare precum şi pentru derularea procedurii de atribuire a contractului.

Sursă: mediafax.ro

CONTRA

Marius Paşcan

Senatorul PDL Marius Paşcan consideră proiectul propus ca fiind un risc pentru securitatea naţională şi condamnă faptul că nu a fost cerut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru concesionarea cadastrului urban. Problema provine din necesitatea firmei câştigatoare de a accesa informaţiile privind proprietatea persoanală la nivelul oraşelor incluse în proiect.

“Trecerea Cadastrului în mâini private este un risc pentru siguranţa naţională, avertizează specialiştii. Concesionarea cadastrării oraşelor nu a fost avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) înainte de a fi aprobată de Executiv. Din informaţii oficiale rezultă că, absolut cinic, pur şi simplu, avizul nu a fost cerut. Guvernul trebuie sa ceară avizul pentru că sunt operaţiuni care privesc domeniul siguranţei naţionale”, a declarat pentru Agrepres senatorul PDL.

Un alt subiect disputat a fost accesul la fonduri europene, care este blocat în cazul unei firme private, însa instituţiile publice ar fi avut şansa să îl obţină: “De fapt, ANCPI poate accesa si fonduri europene pentru cadastrare, ceea ce o firmă privată nu poate. In mod absolut curios, Dan Şova s-a grăbit sa pună în aplicare propriul proiect fără să ţină cont că în această perioadă se negociază exerciţiul bugetar 2014-2020, iar România incearcă să obţină fonduri europene pentru realizarea cadastrului urban”, a mai susţinut Marius Paşcan.

Sursă: Agerpres

Foto: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*