PRO sau CONTRA reducerii atribuţiilor preşedintelui României

PRO

Victor Ponta

Victor Ponta a scris pe pagina sa oficială de Facebook că “trebuie modificată Constituţia pentru cA, în viitor, niciun alt preşedinte să nu aibă mai multă putere decât i se cuvine.” Aceste modificări sunt necesare, consideră Ponta, pentru a evita concentrarea puterii în mâinile şefului statului, precum şi pentru a evita conflicte viitoare între acesta şi alte instituţii.

Premierul a mai precizat şi în cadrul unei emisiuni TV că „Trebuie să punem în Constituţia României – acum, în prima jumătate a anului – toate acele garanţii şi mecanisme prin care în viitor niciun alt preşedinte […] să nu aibă mai multă putere decât au dorit oamenii şi îşi doresc oamenii să aibă şi orice conflict să îl evităm înainte de a ajunge la formele sale cele mai dăunatoare”.

Potrivit Anchete online, “Revizuirea Constituţiei vizează şi restrângerea mai multor atribuţii prezidenţiale, care printr-o ajustare a dispoziţiilor tranzitorii, ar intra în vigoare imediat”. Printre prevederi se numără şi reducerea duratei mandatului acestuia, care este în prezent de 5 ani.

Primul ministru a arătat că acest model este practicat cu succes şi în alte state europene, precum Austria şi Irlanda.
“Ne dorim, în primul şi primul rând, trecut în Constituţie o precizare clară a atribuţiilor preşedintelui faţă de Guvern şi Parlament. Preşedintele, aşa cum se întâmplă în multe republici europene – vă dau exemplul Austriei, Irlandei -, este ales direct de oameni, dar nu are puteri executive şi aceste ţări funcţionează foarte bine, nu au crize de coabitare, nici de alt tip”, a declarat Ponta, la finalul şedinţei USL.

CONTRA

Crin Antonescu

Crin Antonescu a declarat pe 19 ianuarie 2013 la Realitatea TV că este împotriva restrângerii prerogativelor preşedintelui ţării şi instituirii unei republici parlamentare. 

Preşedintele PNL a explicat că aceste atribuţii s-ar adăuga celor pe care le are deja primul ministru, ceea ce creează riscul unei concentrări a puteri a acestuia: 
„Dacă facem o republică parlamentară, toată puterea, dar toată, se va duce la primul-ministru. Abia atunci există riscul concentrării puterii.“, a declarat Antonescu la Realitatea TV.

Antonescu se opune trecerii la o republică parlamentară în care deţinătorul puterii ar fi premierul, pentru că el nu se supune nici cenzurii electoratului. 
Prin urmare, Antonescu crede că preşedintele trebuie să-şi păstreze majoritatea prerogativelor actuale referitoare la politica externă, instituţiile din serviciile secrete şi sistemul juridic.

Sursa: Adevarul
http://adevarul.ro/news/politica/crin-antonescu-nu-mai-agreeaza-ideea-concentrarii-puterii-mainile-premierului-1_50fbaa3951543977a9811ad5/index.html#

Sursa foto: http://www.nineoclock.ro/crin-antonescu-not-ruling-out-new-impeachment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*