PRO sau CONTRA reducerii CAS cu 5%

PRO

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarant recent că “Guvernul este hotărât ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit să fie aplicate de la 1 iulie, măsuri ce urmează să fie discutate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).”

Un prin argument oferit de Primul ministru în favoarea acestei măsuri a fost impactul asupra economiei: “reducerea CAS figurează ca o condiţie absolut necesară pentru continuarea dezvoltării economice şi că face apel la Parlament să susţină Guvernul în acest sens” a explicat Ponta. De asemenea,  reducerea CAS este unul din obiectivele majore ale Guvernului și a fost “cerută continuu şi constant de mediul de afaceri.”

Ponta a mai adăugat că “reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru semestrul al doilea  va avea un impact de 2,6 miliarde de lei. În 2015, înseamnă 5,2 miliarde de lei. Guvernul îşi propune să reducă cheltuielile acolo unde pot fi reduse şi să obţină venituri suplimentare acolo unde este posibil.”

În ceea ce privește compensarea impactului financiar cauzat de adoptarea acestei măsuri, acest lucru se poate realiza printr-o încasare suplimentară sau printr-o creştere a deficitului. Aceasta din urmă “ar ridica probleme cu Comisia Europeană, pentru că avem nişte obligaţii asumate prin Tratatul fiscal […] Sunt trei posibilităţi teoretice: reduceri de cheltuieli, creşteri de taxe şi creşterea deficitului, nu există a patra cale din punct de vedere fiscal”, consideră Primul ministru.

Sursă: Adevărul

CONTRA

Ciprian Domnișoru

Domnișoru consideră că reducerea CAS este susținută de politicieni pentru că răspunde nevoilor mediului de afaceri, dar nu este în interesul persoanelor asigurate: ’Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale favorizează în acest moment angajatorii, care îşi vor majora marjele de profit. Pentru fiecare punct de CAS sau CASS redus în schimb, criza de subfinanțare a sănătății se va adânci, la fel cum va creşte şi deficitul bugetului de pensii.”

El crede că principala “cauza a deficitelor înregistrate de CNAS este reducerea contribuțiillor de sănătate (de la 7 la sută inițial pentru angajator şi angajat la 5.5 la sută în prezent).” Deficitele vor conduce la eliminarea de servicii din pachetul de asigurări de sănătate iar reducerea CAS va presupune agravarea subfinanțării sistemului de pensii, inducând riscul unor noi creşteri ale vârstei de pensionare, a unor taxări suplimentare a pensiilor sau, ca în Polonia sau Ungaria, a unei naționalizări a fondurilor private, mai susține Domnişoru.

El mai consideră că efectul benefic asupra activității firmelor ar putea fi atins prin reducerea altor taxe(sau neintroducerea unora noi), cu impact mai redus asupra deficitului bugetelor sănătății şi pensiilor.

Sursă: CriticAtac

Votează

Vezi Rezultate

Loading ... Loading ...

4 Responses to PRO sau CONTRA reducerii CAS cu 5%

  1. Pingback: Ponta plăteşte tribut: reduce CAS ca să împrumute România de la Banca Mondială « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

  2. Goth says:

    CAS, din cate stim, se refera la pensii, nu la sanatate. Ala cu sanatatea e CASS. Mai buna ar fi reducerea impozitului pe venit cu 5-6%, desi, in cazul multinationalelor, ramane problema expatrierii profitului. suplimentar.

  3. reducerea este in favoarea angajatorului, dar acolo unde profitul creste sunt perspective sa se nasca noi locuri de munca. cine se gandeste la pensie are si alternativa pensiilor private

  4. berenger says:

    ponta pentru reducere? asta-i o glumă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*