PRO sau CONTRA regionalizării

PRO

Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea consideră că „Înfiinţarea autorităţilor administrative vizează un dialog mai facil între acestea şi Bruxelles”, ceea ce ar scurta perioadele mari de timp necesare la momentul actual pentru comunicarea între diferitele părţi implicate în gestionarea fondurilor europene. Acest lucru ar duce implicit la creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene.

Dragnea consideră că descentralizarea ar îmbunătăți managementul fondurilor europene și prin reformarea sistemului administrativ ineficient și birocratic: “În perioada următoare se va efectua o analiză serioasă asupra competenţelor care să rămână la nivel central. Din păcate, până acum nu s-a dorit descentralizarea, de fapt au fost descentralizate nişte obligaţii fără a fi descentralizate obligaţii financiare. Până în acest moment, nimeni nu a avut puterea sau voinţa de a rupe sistemul administrativ moştenit. Există aceeaşi concepţie piramidală a funcţionarilor publici. Sistemul a devenit din ce în ce mai rigid, mai birocratic. Intenţionăm să schimbăm acest sistem. Regionalizare înseamnă parte din civilizaţie”, a declarat Dragnea.

Mai mult, ministrul Liviu Dragnea a propus și înființarea Ghişeului Unic, care va fi înființat o dată cu procesul de descentralizare administrativă. Acest ghișeu va face, în opinia vice-premierului, ca administrația să fie mai aproape de cetățean și în serviciul acestuia. “Trebuie să dispară percepţia că cetăţeanul român trebuie să ştie toată legislaţia şi tot acest labirint legislativ. Ne dorim ca un cetăţean să vină la ghişeu şi sistemul să lucreze pentru el”, a mai precizat Dragnea.

Sursă: Site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice

Sursă foto: Ziuaveche

CONTRA

Gabriel Berca

Gabriel Berca consideră că modul de regionalizare propus de către Premierul Victor Ponta, păstrând și stucturile administrative existente, va duce la o centralizare regională și la creșterea cheltuielilor.

Înființarea regiunilor, păstrând în același timp și județele, nu reprezintă decât o birocratizare în plus. Intervine o nouă structură administrativă între județe și agențiile de dezvoltare regională. […] Când faci o nouă structură administrativă birocratizezi în plus. Ce facem, vom dota încă o instituție la nivel regional cu oameni, cu șefi?”

Fostul ministru consideră că nu este oportun să existe două stucturi paralele, pentru că ar reprezenta un cost suplimentar și ar putea determina o suprapunere a atribuțiilor diferitelor stucturi.
Prin înființarea noii structuri vor crește cheltuielile cu administrația. Ce facem, facem un guvernator de regiune, dar în același timp păstrăm și prefecții, păstrăm și președinții de consilii județene?”, a declarat Berca.

Deși este de acord cu regionalizarea, în principiu, fostul ministru consideră că „modalitățile sunt extrem de sensibile, căci pot să aibă pe termen scurt niște efecte dezastruoase, dacă nu faci studiile de impact.”

Dacă facem o structură intermediară atunci nu facem decât să trimitem președinții de consilii județene către noua structură. Și atunci se centralizează regional, vom avea o centralizare regională, despre asta discutăm“, a argumentat Berca.

Sursă: Ziare.com/

Sursă foto: Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*