PRO sau CONTRA subvenționării datoriilor cetățenilor cu venituri mai mici de 1600 lei

PRO

Guvernul României

Primul ministru Victor Ponta a propus o măsură care să permită persoanelor care au credite și un venit de maximum 1.610 lei lunar, să opteze pentru înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani. O altă condiție ar fi și ca beneficiarii acestei facilitați să sa nu aibă restanțe mai vechi de 90 de zile.

Guvernul apreciază că, iniţial, statul nu va suporta costuri, iar peste doi ani cheltuielile pentru această măsură vor fi de maximum 0,1 % din Produsul Intern Brut. Premierul a afirmat că schema va intra în vigoare de la 1 aprilie 2014, va fi aplicabilă tuturor creditelor, dar cuantumul înjumătăţirii va fi de maximum 500 de lei. Ponta a mai precizat și că decizia  a fost luată în urma discuţiilor Guvernului cu Banca Naţională a României.

Reprezentanții Guvernului speră “ca peste doi ani întreaga situație economică să continue să se imbunătățească. După acești doi ani diferența de dobândă o suportă statul din reducerea impozitului pe venit”, a explicat primul ministru.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a adăugat că “Perioada de maturitate a creditului se va prelungi cu perioada de reducere a ratei”.  În opinia acestuia ”băncile nu au de ce sa nu fie de acord (cu propunerea guvernului), e o situatie câștig – câștig”.

“Lumea poate să ramână cu bani în bunzunar. Peste doi ani, când va trebui să platească rata amânată,  statul îi dă un credit fiscal. Ce-l costa azi. Ce-l costa mâine – nimic. (…) Se mută lichiditatea care acum stă în sectorul bancar direct la populație și în economie”, a argumentat el.

Sursă: Hotnews

CONTRA

Moise Guran

Moise Guran consideră că o astfel de măsură are ca unic scop obținerea de capital electoral, fiind complet ineficientă în scăderea reală a datoriilor populației către bănci:“în condițiile în care la un credit ipotecar pe 30 de ani plătești de exemplu principalul 30 de euro și dobânda 180, chiar nu te ajută prea mult dacă banca îți scade pentru doi ani 15 euro pe lună, sau chiar 30 de euro.”

Ca răspuns, el formulează o altă propunere, pe care o consideră mai utilă: de a deduce ratele băncilor, în loc de a subvenționa datoriile cetățenilor:
“un calcul simplu arată că schema ar fi mult mai eficientă și că ratele cetățenilor chiar s-ar putea înjumătăți dacă statul ar da deducerile din impozitul pe profit nu cetățenilor ci băncilor. Desigur, asta pentru a putea tăia întreaga rată la jumătate, inclusiv dobânda, nu doar principalul și asta numai dacă banca are profit. Cum profitul întregului sistem bancar a depășit cu greu anul trecut 400 de milioane de euro, statul nu riscă mai mult de 70 de milioane de euro (16%).”

Nu în ultimul rând, Guran crede că inițiativa ar avea un efect discriminatoriu, atât față de cei care câștigă peste 1600 de lei pe lună, cât și față de cei care nu au credite.

Sursă: RomâniaCurată

Votează

Vezi Rezultate

Loading ... Loading ...

2 Responses to PRO sau CONTRA subvenționării datoriilor cetățenilor cu venituri mai mici de 1600 lei

  1. elis says:

    Este adevarat ce spune d-nul Guran pentru anumite credite dar exista si credite la care nu este aceasta proportie intre rate si dobanzi si atunci aceste persoane pot fi ajutate. Pentru cei din invatamant cu salarii sub 1600 lei este un lucru foarte bun. Nu vad de ce sa nu fie aprobata o masura de acest fel.

  2. Mihai V says:

    Eu as spune injumatatirea ratei si anularea dobanzilor si penalitatilor.
    Pentru o anumita categorie de persoane cu venitul sub cel vizat – prin aceasta masura si nu mai au alta posibilitate de redresare ulterioara -fiind acum PENSIONARI cu toate problemele de viata,aferente acestui segment, aceasta situatie, aparent fara iesire (rezolvare legala), dar care a fost creata ca urmare a masurilor socio-financiar-politice din perioada 2009-2012, .se poate rezolva chiar asemanator modelului adoptat pentru mari companii din Romania.
    Cum pentru mastodontii industriali au putut fi sterse datoriile, nu injumatatite, iar pentru altii, romanii adusi in aceasta situatie nu din vina lor nu se poate, chiar daca acum nu mai au alta posibilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*