PRO sau CONTRA creşterii salariului minim pe economie de la 700 la 800 de lei

PRO

Victor Ponta

În cadrul unei apariţii la România TV, Premierul Victor Ponta a propus creşterea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, şi a declarat că va discuta aceasta cu delegaţia FMI la întâlnirea de la Bucureşti din perioada 15-29 ianuarie 2013. Ponta a mai precizat că va solicita ca majorarea să fie aplicată imediat după aprobarea proiectului de buget.
Premierul a explicat că această măsură i-ar determina pe angajatori să declare valoarea reală a contractelor de muncă şi ar diminua evaziunea fiscală. Astfel, consideră primul-ministru, ar creşte şi fondurile aferente bugetului de stat:
“Vrem sa creştem salariul minim, în bugetul pe 2013, de la 700 la 800 de lei. Asta va aduce ceva fonduri la buget, nu mult, dar va aduce, asta şi pentru că acum, în mediul privat, avem un salariu de 700 de lei pe cartea de muncă şi restul în mână”, a arătat Ponta.
Conform platformei electorale a USL, costul suplimentar al creşterii salariului minim pentru angajatori ar urma să fie diminuat prin “reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum şi 0 taxe pentru angajarea în regim part-time.”
Surse:

CONTRA

Radu Ciofu

Ciofu spune că majorarea salariului minim pe economie va genera costuri suplimentare pentru angajatori, ceea ce, în contextul crizei economice actuale, va spori şomajul.
Analistul consideră că această măsură nu este indicată ţinând cont de deficitul bugetar şi angajamentele asumate de România faţă de FMI:
“E destul de greu de realizat o astfel de măsură având în vedere faptul că principala problemă a României este că deocamdată încă merge pe deficit, iar FMI ne-a dat o ţintă de deficit foarte strictă. Ar avea un impact destul de mare asupra veniturilor bugetului şi cred că astfel de măsuri nu pot fi implementate de mâine”, a declarat Ciofu pentru Ziare.com.
El a mai explicat şi că această propunere va fi criticată de angajatorii din mediul privat.
Surse:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*