Raport SAR 2011: Prognoza 2011. Nimic nou?

Ce a ieşit din prognozele pe 2010?

Anul trecut a fost unul de coşmar pentru analiştii economici, în România şi în lume. La noi, datorită incertitudinii şi numeroaselor viraje în politica economică, puţini din cei care fac prognoze au scăpat cu onoarea intactă, dar unii au fost mai aproape de ţintă decât alţii.

SAR nu face excepţie. Pe unii indicatori, cum ar fi deficitul bugetar (care a fost 6.58% la finalul anului) am fost mai precişi decât impozantul FMI: 6.1% am spus noi, 5.9% ei. La fel, panelul nostru de experţi a fost mai aproape de valoarea reală a inflaţiei (7.9%) decât Comisia Europeană şi FMI – 4.2% noi, 3.5% ei – deşi aici trebuie spus că toate estimările sunt departe de realitate, în special datorită creşterii TVA în mijlocul anului, măsură greu de anticipat.

Mult mai exacte au fost prognozele noastre pentru şomaj (8.4%, faţă de 8.2% cât a fost în realitate) faţă de cele ale guvernului (7.7%) sau Comisiei Europene (8.7%), ca să nu mai vorbim de versiunile catastrofice vehiculate de unele publicaţii internaţionale nul trecut pe vremea aceasta. La fel şi pentru cursul valutar: noi dădusem 4.1 RON/Euro, a ieşit 4.21 la sfârşitul lui decembrie, foarte departe de prognozele pesimiste de devalorizare accentuată care circulau. Preţurile imobiliarelor (-10%), care în România sunt greu nu doar de prezis, dar chiar şi de măsurat, au ieşit în marja noastră de eroare (+/- 15%).

Toată lumea s-a înşelat în privinţa contracţiei economice survenite în 2010, inclusiv SAR. Paneliştii noştri văzuseră o creştere economică de 1.2% când de fapt a avut loc o contracţie de -1.9%. Însă nici în această privinţă nu stăm aşa rău prin comparaţie cu alţii: la fel ca noi, FMI prognoza o creştere de 1.3% în februarie 2010; Economist Intelligence Unit dădea 1% cu plus. Aici trebuie recunoscut că guvernul României a fost mai realist, încorporând în bugetul pe 2010 o creştere mai modesta, de doar 0.5%. În tot cazul, nimeni la începutul anului trecut nu se aştepta la scăderea serioasă ce a urmat, estimările cu minus începând să apară doar pe la jumătatea intervalului.

Cititi continuarea prognozei aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*