Proiectul de cercetare al Alinei Mungiu Pippidi castiga cel mai mare grant in stiinte sociale al Uniunii Europene in acest an: 8 milioane de euro.

ANTICORRP, cel mai mare proiect de cercetare interdisciplinara in domeniul stiintelor sociale, a fost lansat astazi, 9 decembrie. Societatea Academica din Romania si Hertie School of Governance fac parte din consortiul castigator al grantului. Proiectul reuneste expertiza a 21 de grupuri de cercetatori din 16 tari europene si se desfasoara pe o durata de 5 ani. Alina Mungiu Pippidi, Profesor de Studii Democratice la Hertie School of Governance, Berlin, este co-autor in cadrul acestui proiect, in timp ce coordonatorul proiectului este Profesorul Bo Rothshein de la Universitatea din Gothenburg.

Proiectul se impune intr-un context in care nu s-a inregistrat un progress substantial privind anticoruptia desi Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei a fost ratificata acum 6 ani. Este necesar sa se evalueze daca sunt aplicate masrurile anticoruptie corecte avand in vedere ca cetatenii au din ce in ce mai putina incredere in guvernele lor (2/3 din populatia Uniunii Europene considera ca guvernele lor sunt corupte). Scopul proiectului este de a intelege de ce definitia legala a coruptiei si opinia publica se diferentiaza atat de puternic. S-ar parea ca intelegerea coruptiei ca tratament privilegiat al unor persoane sau grupuri specifice in vederea unui interes personal ia o multitudine de forme si este inteleasa in mod diferit.

ANTICORRP va avea o abordare cuprizatoare asupra evaluarii guvernelor si procesului de luare a deciziei. De asemenea, este planificat un studiu pan-european asupra calitatii guvernarii si administratiilor publice la nivel local si regional. Pentru prima oara legislatia europeana anticoruptie va fi colectata si analizata in mod sistematic. Un alt avantaj este ca vor fi explorate valorile si modivatiile individuale pentru angajarea in lupta impotriva coruptiei. Totodata, factorii de succes in lupta efectiva impotriva coruptiei vor fi evaluati prin compararea studiilor de caz care provin din contexte istorice similare.

Alina Mungiu Pippidi a fost numita membru al Grupului de Experti ai Comisiei Europene pe probleme de coruptie care isi va incepe activitatea in 2012.

One Response to Proiectul de cercetare al Alinei Mungiu Pippidi castiga cel mai mare grant in stiinte sociale al Uniunii Europene in acest an: 8 milioane de euro.

  1. Deceneu says:

    Cum schimbăm România – o tema interesanta care ar necesita:
    – un forum de discutii pentru structurarea ideilor.
    – o publicatie si o retea de distributie online, cu printare in teritoriu si difuzare in rural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*