Protest faţă de decizia Curţii Constituţionale privind Agenţia Naţională de Integritate

Initiativa pentru o Justitie Curata protesteaza fata de decizia Curtii Constitutionale privind Agentia Nationala de Integritate

Initiativa pentru o Justitie Curata a luat act cu surprindere si ingrijorare de informatiile privind declararea ca neconstitutionale a doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

Organizatiile semnatare considera ca o astfel de decizie este un urias si grav pas inapoi in cadrul eforturilor de combatere a coruptiei si de impunere a unor minime standarde de integritate in spatiul public.

Reamintim ca in Raportul intermediar al Comisiei europene privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a fost evidentiata activitatea Agentiei nationale de Integritate. Decizia Curtii Constiutionale pune sub semnul intrebarii investigatiile desfasurate de ANI impotriva demnitarilor romani, indiferent de culoarea politica.

Organizatiile semnatare cer Guvernului sa adopte de urgenta un act normativ care sa asigure continuitatea institutionala si functionala a Agentiei Nationale de Integritate, acesta fiind un element esential din perspectiva obligatiilor asumate de Romania la momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Facem apel la toate fortele politice responsabile sa sustina acest efort astfel incat ANI sa isi poata indeplini menirea pentru care a fost creata: aceea de a asigura prevenirea si combaterea conflictelor de interese si a starilor de incompatibilitate, controlul eficient al declaratiilor de avere si cresterea transparentei in mediul public romanesc.

Academia de Advocacy

Societatea Timisoara

Grupul pentru Dialog Social

Centrul Roman de Politici Europene

Institutul pentru Politici Publice

Freedom House

Societatea Academica din Romania

SoJust

Alianta Civica

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*