Raport IJC: “Vulnerabilităţi ale sistemului juridic”

12 octombrie 2009

Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a lansat luni, 12 octombrie, raportul “Vulnerabilitati ale sistemului juridic”.

Acesta a fost prezentat de judecatorul Cristian Danilet, vicepresedinte la Judecatoria Oradea, cu prilejul unei dezbateri la sediul Grupului pentru Dialog Social, Bucuresti. Raportul defineste fenomenul de coruptie judiciara si analizeaza sectoarele vulnerabile din sistemul juridic.

Analiza se bazeaza atât pe studiile si sondajele despre coruptie din prisma experientei si perceptiei populatiei si a personalului juridic, cât si pe date oficiale privind dosarele penale si disciplinare instrumentate pentru personalul judiciar.

Independenta justitiei este o conditie a statului de drept. Numai administrarea justitiei în conditii de independenta , impartialitate si competenta poate garanta respectarea drepturilor si libertatilor individuale si sanctionarea abuzurilor. Independenta trebuie contrabalansata de responsabilitate, pentru a nu da nastere unui sistem în care sa domine arbitrarul.

Raportul este sustinut de Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) sub egida Coalitiei pentru o Guvernare Curata, continuând astfel eforturile Coalitiei pentru un Parlament Curat începute în 2004, în directia imbunatatirii functionarii statului de drept în România .

Cititi aici raportul>>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*