Raportul SAR privind ineficienta administrarii fondurilor europene in Romania

Pentru o ţară cu dificultăţi în a plăti pensile şi salariile, România pare să trăiască o dramă absurdă. Are la dispoziţie resurse pentru diverse tipuri de investiţii, dar este incapabilă să profite de ele. Trebuie să cheltuim nu mai puţin de 15 mil euro/zi până în 2015 pentru a reuşi absorbţia totală a fondurilor alocate în ciclul bugetar 2007-13. Cum ritmul în acest moment este de 1.13 mil euro/zi, în lipsa unei schimbări de strategie o utilizare totală a fondurilor pare imposibilă. În cei patru ani de când România este membru UE, ţara noastră a reuşit să cheltuie numai 8.6% din fondurile alocate în acest ciclu bugetar.

Comparativ, poziţia slabă a României este şi mai evidentă. Împreună cu Bulgaria, suntem pe ultimul loc în între noii membri UE. Rata medie de absorbţie între NSM este de 22%. După ultimele date ale ACIS, România va pierde bani în domeniul Transporturilor, Capacităţii Administrative şi Asistenţei Tehnice.

Cititi continuarea analizei asupra situatiei absorbtiei fondurilor structurale din Romania aici.

 

 

One Response to Raportul SAR privind ineficienta administrarii fondurilor europene in Romania

  1. Andrei says:

    Cum sa cheltui niste bani atata timp cat este verificat cum ii cheltui. Statul roman s-a obisnuit sa cheltuie banii intr-un mod complet netransparent, cu amicii politici sau cu cei care vireaza mai multi bani in diverse conturi bancare.
    In orice caz, daca s-ar verifica cum trebuie toate proiectele desfasurate in mediul privat cu bani europeni cred ca in mai mult de 90% din cazuri s-ar descoperi cazuri de frauda, cea mai simpla fiind achizitia de bunuri sau servicii supraevaluate de minim 2 ori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*