Reflectarea în presă a conferinţei “Alegeri CSM 2010”

SAR

Mediafax

Ambasadorul Germaniei: Tăierea fondurilor pentru justiţie nu are legătură cu independenţa sistemului

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a apreciat miercuri că nu există nicio legătură între bugetul alocat sistemului de justiţie şi independenţa justiţiei, în timp ce ambasadorul american a atras atenţia că Banca Mondială a alocat o sumă importantă pentru sistemul judiciar care nu a fost utilizată.  Cei doi ambasadori au răspuns astfel unei întrebări referitoare la posibilitatea de a menţine independenţa justiţiei atâta timp cât au existat tăieri semnificative în bugetul alocat sistemului de justiţie din România.

Mai mult

Mediafax

Gitenstein: Dezideratele din 1989 vor fi atinse când deciziile judecătorilor vor fi considerate corecte

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, susţine că dezideratele evenimentelor din 1989 vor fi atinse pe deplin doar atunci când toţi judecătorii vor lua decizii nu numai independente de influenţele politice, ci şi despre care cetăţenii obişnuiţi să fie convinşi că sunt corecte.“În urmă cu peste 20 de ani, românii au început o revoluţie sângeroasă pentru a realiza un fapt simplu, dar important: să se asigure că România va avea în viitor un guvern al legilor, nu al elitelor. Din acel moment, statul de drept avea să deţină supremaţia, nu ideologia politică sau dorinţa de îmbogăţire personală. România traversase deja şase decenii de fascism şi comunism în care vieţile şi proprietăţile personale ale oamenilor depinseseră de capriciile şi prejudecăţile unor birocraţi mărunţi. Nu existau judecători independenţi şi integri”, a spus Gitenstein.

Mai mult

EvZ

Gitenstein: “Judecătorii români să fie atenţi cu cine vorbesc la telefon”

Ambasadorul SUA în România, Mark H. Gitenstein, a atras atenţia, astăzi, într-un discurs asupra moralităţii magistraţilor români, făcând referire la cazul senatorului Cătălin Voicu, arestat pentru corupţie. Ambasadorul SUA în România a arătat, astăzi, că în România actul de justiţie durează prea mult şi este îngreunat de aspectele de procedură. El a atins în acelaşi timp aspectul moralităţii judecătirlor, făcând referire chiar la cazul senatorului Cătălin Voicu, dosar ăn care sunt anchetaţi şi magistraţi.

Mai mult

Ziare.com

Ce spun americanii si nemtii despre justitia din Romania?

Ambasadorul SUA in Romania, Mark H. Gitenstein, a declarat, miercuri, la conferinta “Alegeri CSM 2010″, ca isi exprima speranta ca Senatul sa adopte saptamana viitoare Legea ANI si Codurile de Procedura, salutand adoptarea acestora de catre Camera Deputatilor.

De asemenea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii a vorbit despre provocarea cu care se confrunta sistemul judiciar din Romania, aceea de “a raspunde problemelor dificile ale vremii noastre, cu un curaj neabatut”.

Mai mult

Gazeta de Sud

Ambasadorul SUA: Sper ca Senatul să adopte săptămâna viitoare Legea ANI şi Codurile de Procedură

Ambasadorul SUA în România, Mark H. Gitenstein, a declarat, miercuri, la conferinţa “Alegeri CSM 2010”, că îşi exprimă speranţa ca Senatul să adopte săptămâna viitoare Legea ANI şi Codurile de Procedură, salutând adoptarea acestora de către Camera Deputaţilor.De asemenea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii a vorbit despre provocarea cu care se confruntă sistemul judiciar din România, aceea de “a răspunde problemelor dificile ale vremii noastre, cu un curaj neabătut”.

Mai mult

Cotidianul

Ambasadorul SUA, despre bani şi independenţa judecătorilor: România nu foloseşte fondurile Băncii Mondiale pentru justiţie

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a apreciat, miercuri, că nu există nicio legătură între bugetul alocat sistemului de justiţie şi independenţa justiţiei, în timp ce ambasadorul american a atras atenţia că BM a alocat o sumă importantă pentru sistemul judiciar care nu a fost utilizată. Cei doi ambasadori au răspuns astfel unei întrebări referitoare la posibilitatea de a menţine independenţa justiţiei atât timp cât au existat tăieri semnificative în bugetul alocat sistemului de justiţie din România.

Mai mult

Adevarul

România are un deficit de 800 de magistraţi

Sistemul judiciar din România are 800 de posturi vacante, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru. Pe de altă parte, „chiar dacă am avea schemele complete, ele nu ar fi suficiente pentru volumul de activitate”. Această situaţie este periculoasă, întrucât “este mai mare riscul să greşeşti atunci când ai de soluţionat peste o sută de dosare decât atunci când ai de soluţionat 10-20 de dosare. Iar calitatea actului de justiţie este mult mai mare atunci când ai un număr de dosare mai mic decât atunci când ai de soluţionat peste o sută de dosare”, a avertizat Florica Bejinaru. Ea a făcut aceste declaraţii la conferinţa “Alegeri CSM 2010”, organizată astăzi la Bucureşti de Societatea Academică Română, Fundaţia Freedom House şi Ambasada SUA. Cel mai grav deficit numeric este la nivelul procurorilor şi este favorizat de faptul că unii procurori aleg să devină judecători. Pe de altă parte, participanţii la conferinţă au recunoscut că există şi magistraţi slab pregătiţi.

Mai mult

NEWS IN

Ambasadorul SUA: Sper ca Senatul să adopte săptămâna viitoare Legea ANI şi Codurile de Procedură

Ambasadorul SUA în România, Mark H. Gitenstein, a declarat, miercuri, la conferinţa “Alegeri CSM 2010”, că îşi exprimă speranţa ca Senatul să adopte săptămâna viitoare Legea ANI şi Codurile de Procedură, salutând adoptarea acestora de către Camera Deputaţilor. De asemenea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii a vorbit despre provocarea cu care se confruntă sistemul judiciar din România, aceea de “a răspunde problemelor dificile ale vremii noastre, cu un curaj neabătut”.  “În România există judecători care nu se tem să îşi facă meseria. La începutul acestui an, 400 dintre ei au semnat o petiţie, demonstrându-şi curajul şi spunându-le clar colegilor că aşteaptă integritate şi asumarea responsabilităţii din partea tuturor colegilor de breaslă”, a adăugat Mark H. Gitenstein.

NEWS IN

În magistratură au fost admise persoane care nu respectă standardele, spune membrul CSM Bogdan Licu

Procurorul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Licu, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei de presă privind noile alegeri la CSM, că în magistratură au fost admise persoane care nu se ridică la standardul pe care trebuie să îl aibă un magistrat. Astfel, procurorul Licu a spus că, “din păcate”, în ultimi ani “mai mult am vorbit şi am făcut extrem de puţin”. El a menţionat că nu vorbeşte în numele instituţiei, ci în nume propriu. “Am rămas tributari unor încercări de a îmbunătăţi activitatea justiţiei, dar nu au dat rezultate”, a adăugat membrul CSM.  Licu a admis că actualul CSM a coborât standardele de selecţie şi că “o parte din hotărârile ciudate care apar în mass-media se datorează şi acestui aspect, respectiv o slabă pregătire profesională a magistraţilor”. El a adăugat că de 15 ani aude aceleaşi probleme, precum lipsa resurselor umane şi procedurile greoaie.

RRA

Ambasadorii SUA şi Germaniei la Bucureşti salută adoptarea rapidă în parlament a codurilor procedurale

RADOR (23 iunie) – Ambasadorul SUA – Mark Gittenstein – şi al Germaniei – Andreas von Mettenheim – în ţara noastră au salutat astăzi adoptarea rapidă a celor două Coduri procedurale de către Camera Deputaţilor. Cei doi au apreciat şi votarea amendamentelor aduse de preşedinţie la noua lege a ANI, lege pe care o consideră drept cea mai bună de până acum. Referitor la criza economică, ambasadorii american şi german au susţinut că nu trebuie să existe nici o legătură între gradul de finanţare şi independenţa justiţiei. Pe de altă parte, Andreas von Mettenheim a precizat că în România procedurile în justiţie durează prea mult şi că există prea multe posibilităţi de invocare a unor excepţii de către avocaţii apărării.(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iunie, ora 12:03)/apuscasu/opopescu

Cluj Today/Ziua de Constanta

Nu toti judecatorii romani sunt integri

Discursul ambasadorului Statelor Unite al Americii în România, Excelenţa Sa, Mark H. Gitenstein, cu ocazia conferinţei “Alegeri CSM 2010” organizată de Societatea Acedmică Română, în ziua de miercuri, 23 iunie “Pentru început, vreau să spun câteva cuvinte despre progresul înregistrat în Camera Deputaţilor, când, într-o singură zi, au fost adoptate patru statute importante – reformele Codurilor Civil şi Penal, Legea ANI şi ordonanţa referitoare la Fondul Proprietatea. Această realizare este una foarte importantă. Cetăţenii ar trebui să le mulţumească doamnei Anastase şi colegilor săi. Sunt încrezător că domnul Geoană şi colegii săi din Senat vor urma exemplul Camerei Deputaţilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*