20.04.2011: Reglementarea in energie – a doua evaluare a ANRE

SAR a lansat miercuri, 20 aprilie 2011, a doua sa evaluare a reglementatorului in energie ANRE, in cadrul unei dezbateri. La eveniment au participat reprezentanti ai ANRE, ai companiilor din sector de stat si private, FMI, Banca Mondiala, firme de audit si consultanta, ambasade.

Am elaborat un raport de evaluare in detaliu si un Policy Brief scurt.

Cateva concluzii din raport:

– ANRE este un reglementator la fel de important ca BNR, deci ar trebui sa aiba acelasi statut ca si BNR pentru a castiga o reputatie si puteri similare

– in prezent, ANRE nu este independenta de politic; cata vreme Guvernul pune presiuni pentru mentinerea preturilor scazute, la nivel neeconomic, sau da ordonante pentru ca unii consumatori sa primeasca energie ieftina, piata de energie nu se poate dezvolta. Iar ANRE nu prea are ce face.

– preturile mici “pentru popor” inseamna ca nu vom avea investitii; consumatorul nu are libertate reala de alegere; si in realitate marii beneficiari ai situatiei de azi sunt unii jucatori favorizati, nu populatia.  Cel mai mult castiga baietii destepti ai Hidroelectrica sau marii consumatori de gaz, din industria ingrasamintelor sau industria chimica.

– daca piata s-ar liberaliza si producatorii de stat ar vinde energia competitiv, s-ar putea sa avem surprize. Adica, preturile pentru noi sa nu creasca foarte mult, dar in schimb vor creste pentru cei care pana acum au beneficiat de contracte preferentiale.  Despre cum ar arata piata daca maine s-ar liberaliza preturile, vedeti in Raport, pag. 32.

– ca ANRE sa-si duca la indeplinire mandatul, trebuie sa fie:

1) independenta de Guvern – adica, sa treaca sub Parlament, cum e si BNR sau CNVM. Sa aiba un comitet de reglementare format din specialisti externi ANRE, selectati pe criterii de competenta. Sa aiba un Consiliu Consultativ reprezentativ, adica sa cuprinda reprezentanti ai industriei reglementate (patronate – sindicate), MEC, consumatori, autoritati locale etc. Consiliul Consultativ e cel care trebuie sa-si dea cu parerea privind directia in care trebuie sa se indrepte piata de energie si reglementarile necesare

2) responsabila fata de Parlament si stakeholderi. Sa faca un raport anual de activitate din care sa reiasa ce obiective are pe termen lung, cum si-a indeplinit programul, cum si-a folosit resursele. In raport trebuie inclus si un audit extern.

3) Predictibila. Reglementarile trebuie sa formeze un cadru consecvent si previzibil pentru investitori.

4) Reglementarile trebuie sa fie de buna calitate, nu reglementari de preturi (pentru care avem deja un infringement de la Comisie) ci reglementari care sa inlature obstacolele din calea liberei concurente intre producatorii de energie si intre furnizori.

2 Responses to 20.04.2011: Reglementarea in energie – a doua evaluare a ANRE

  1. x says:

    The folowing links are broken – 20.04.2011: REGULATING ENERGY – SECOND ANRE EVALUATION and the accomanying summary. http://sar.org.ro/en/reglementarea-in-energie-a-doua-evaluare-a-anre/

  2. admin says:

    Buna ziua. Multumim. Am rezolvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*