PolSci, vol 6, nr 2 – 2006: “Religia ca identitate politică”

PolSci, vol 6, nr 2 – 2006

O nouă ediţie a Revistei Române de Ştiinţe Politice poate fi gasită, din luna februarie 2007, în librării. Este vorba de numarul doi pe 2006 al revistei de politologie editate de Societatea Academică din România (SAR), a cărui temă este “Religia ca identitate politică”.
În ultimii ani, religia a început să joace un rol tot mai important în multe din statele lumii. Alegerile democratice au fost folosite tot mai des de către grupările politico-religioase pentru a-şi promova agenda politică, care în majoritatea cazurilor se opune separării statului de biserică, o practică a democraţiilor liberale occidentale.

Caricaturile cu profetul Mahomet din Danemarca şi reacţia pe care au provocat-o în multe state musulmane au adus în atenţia opiniei publice problema rolului religiei în politicile globale.

Numărul de faţă al Revistei Române de Ştiinţe Politice încearcă să răspundă câtorva întrebări ridicate de situaţia actuală. Ce anume a provocat acest val fără precedent de politică identitară? Islamismul radical se transformă într-o nouă ideologie anti-Occidentală, la fel precum a fost marxism-leninismul? Ce este indispensabil şi ce este primordial în această mişcare de transformare a religiei într-un factor politic? Ce anume explică apetitul pentru noua ideologie? Ce rol ar trebui să joace instituţii precum partidele politice sau bisericile tradiţionale în această dezbatere? Este ameninţat modelul de stat secularist?
Revista Româna de Ştiinţe politice poate fi găsită în librarii în reţeaua Humanitas, dar şi la sediul SAR.

Revista Română de Ştiinţe Politice este tipărită exclusiv în limba engleză.
Aici puteţi găsi detalii privind conţinutul acestui ultim număr al revistei, precum şi câte un rezumat de prezentare pentru fiecare din articole. Două din texte sunt prezentate integral.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*