Audiere publică pe tema votului electronic și a votului prin corespondență

Societatea Academică din România (SAR) și Academia de Advocacy (AA) au lansat pe 3 aprilie un proces extins de consultare a tuturor românilor interesați să își spună punctul de vedere referitor la procedura de exprimare a votului de către cetățenii din diaspora. Pentru ca toate punctele de vedere să fie incluse într-un document ce va fi prezentat opiniei publice și înaintat Parlamentului, cele două organizații inițiatoare propun ca procedura de consultare să fie cea a audierii publice.

Audierea publică legată de viitoarea modalitate prin care vor putea vota cetățenii români din diaspora a a fost intitulată “Vot electronic, vot prin corespondență”, și  a avut loc pe 21 aprilie, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Organizatorii evenimentului au invitat românii să își exprime punctul de vedere, iar depozițiile celor interesați – fie că sunt români care muncesc în străinătate, fie că sunt experți din diferite domenii, lideri de asociații, academicieni, profesori, specialiști cu expertiză internațională relevantă, membri ai unor comisii parlamentare de specialitate ori ai comisiei de cod electoral, reprezentanți ai partidelor politice – vor fi incluse într-un document ce va fi prezentat opiniei publice și înaintat Parlamentului.

La audiere au participat peste 130 de români din țară și străinătate, autori ai depozițiilor scrise care au fost anterior invitați să se înscrie și pentru susținerea/prezentarea verbală a propunerilor.

Această consultare publică a fost generată de problemele constatate la organizarea alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, atunci când în străinătate mii de români nu și-au putut exercita dreptul la vot din cauza proastei organizări. Sistemele de vot propuse dezbaterii pentru a-l completa pe cel tradițional (la urne), sunt votul electronic (online), votul prin corespondență, votul în avans sau orice alt sistem care ar permite diasporei să participe în număr cât mai mare la alegerile parlamentare sau prezidențiale, eliminându-se astfel cozile interminabile la secțiile de vot din străinătate.

Membrii Comisiei de Inițiere a Audierii Publice au fost: Alina MUNGIU-PIPPIDI – președinte, Societatea Academică din România; Radu NICOSEVICI – președinte, Academia de Advocacy, și  Simona POPESCU, coordonator proiect Alianța pentru o Românie Curată.

Comisia de Experți este următoarea: Dacian CIOLOȘ, fost comisar european, Alexandru RADU, profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Bucureşti, Emil HUREZEANU, analist politic, Silviu ROGOBETE, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Științe Politice,  Universitatea de Vest din Timișoara și Corina DRAGOMIRESCU, expert audieri publice, Academia de Advocacy. Membrii comisiei vor analiza în următoarea perioadă toate propunerile sau părerile celor care au optat pentru un anumit sistem de vot, urmând ca pe 7 mai comisia să prezinte sinteza audierilor publice. Apoi, membrii comisiei vor face propuneri decidenților.

Mai multe detalii pe România Curată

Foto: Florin Eșanu/ România Curată

Galerie Foto:

audiere-1

audiere-4

audiere-3

 

2 Responses to Audiere publică pe tema votului electronic și a votului prin corespondență

  1. Ciba Alin says:

    Bine ca s-au luat masuri macar acum!

  2. Sper ca acum, prin acest vot, sa nu se mai intample ca in anii trecuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*