România Europeană – Tendinţe în 2007

Conferinţa anuală a Societăţii Academice din România – 15 februarie 2007

În ianuarie 2007 Romania a aderat la Uniunea Europeană, după 50 de ani de comunism şi 16 ani de tranziţie. Cum arată însă “ziua de după?” Dacă judecăm după experienţa ţărilor din Europa Centrală, a doua zi este cea a revelaţiei asupra marii distanţe care încă ne desparte de nivelul de trai din “vechea” Europă.

Perspectiva aderării europene a funcţionat remarcabil ca un motor de reformă în ultimii 10 ani, construindu-se nu doar democraţia şi economia de piaţă, ci transformând întreaga societate. Viteza mare a integrării europene a produs însă tensiuni între instituţiile legale create după model european şi practica informală care nu a putut evolua la fel de rapid. Chiar în arii în care UE a investit semnificativ, precum administraţia şi reforma sistemului juridic se poate vedea decalajul dintre “România legală” şi “România reală”.

Am intrat în Europa cu un nivel de dezvoltare economică puţin peste o treime din media europeană şi cu circa 30% din populaţie angajată în agricultura de subzistenţă. Două milioane de români au migrat în vechea Europă în căutarea unui venit mai mare în timp ce în ţară există 6 milioane de pensionari şi doar 4.5 milioane de angajaţi. Aşteptările ca intrarea în Europa va vindeca miraculos toate tarele nedezvoltării istorice şi ale ingineriei sociale perverse din perioada comunistă se văd încă fără răspuns. Accederea în Uniune nu este “sfârşitul istoriei” ci deschide o oportunitate de dezvoltare unică a cărei valorificare depinde însă în totalitate de noi. În ce măsură este România pregătită să continue un ritm susţinut de reformă fără presiunea europeană, având ca motor voinţa politică şi presiunea internă? Şi care ar trebui să fie ţintele principale ale acestei reforme?

Începînd cu acest an, Societatea Academică din România (SAR) lansează o dezbatere anuală asupra tendinţelor din România europeană. “România europeană – Tendinţe în 2007” a examinat principalele tendinţe şi probleme ale României şi priorităţile pe care Guvernul ar trebui să şi le asume pentru o dezvoltare echilibrată şi sustenabilă. Punctul de plecare al discuţiilor a fost Raportul de Analiză şi Prognoză 2007 al Societăţii Academice din România, care urmăreşte tendinţele generale economice şi sociale şi oferă patru analize în profunzime asupra problemei inegalităţilor de dezvoltare între diferite regiuni, asupra contribuţiei educaţiei şi cercetării la dezvoltarea naţională, asupra competitivităţii economice şi asupra problemei energiei.

Comunicatul conferinţei anuale de prognoză a SAR

Aici puteti citi Raportul de Analiză şi Prognoză 2007

Conferinţa SAR a avut loc, la 15 februarie, în sala „Platinum” a hotelului Howard-Johnson, din Bucureşti.

 

 

Agenda conferinţei >>>

 

Persoane de contact:

Suzana Dobre: suzana@sar.org.ro

Radu Buşneag: radu@sar.org.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*