04.2008: “România – veriga slabă a sistemului european de combatere a criminalităţii”

La un an dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania se confrunta cu atacuri fara precedent la adresa Codului de Procedura Penala, temelia sistemului statal de combatere a criminalitatii.
Senatul Romaniei a adoptat la 19 martie 2008 proiectul de lege privind aprobarea OUG 60/2006 care amendeaza Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Desi forma proiectului de lege adoptata de Senat este semnificativ imbunatatita fata de varianta initiala trimisa spre promulgare si a carei reexaminare a fost solicitata de catre Presedintele Romaniei, au ramas totusi in text prevederi care vor genera probleme serioase in practica.
Astfel, pe textul in discutie vom crea cel mai permisiv regim pentru infractori din Europa, motiv de neliniste pentru alte state UE in epoca criminalitatii transfrontaliere.
Raportul de fata al Societatii Academice din Romania (SAR) inventariaza plusurile si minusurile proiectului de lege aprobat de Senat si recomanda eliminarea din textul in cauza a prevederilor controversate.
Cititi aici raportul in format PDF.
Pentru detalii suplimentare pe teme de reforma justitiei si stat de drept, persoana de contact la SAR este Laura Stefan, tel 0727 783 556.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*