2.05.2007: Rompres – Organizaţii ale societăţii civile îngrijorate faţă de “degradarea respectului pentru procedurile democratice”

Organizaţii ale societăţii civile îngrijorate faţă de “degradarea respectului pentru procedurile democratice”

Un grup de 17 organizaţii ale societăţii civile solicită Curţii Constituţionale şi Parlamentului să clarifice modul în care va fi interpretat votul cetăţenilor înainte ca acesta să fie consumat, luând în considerare ultima hotărâre a Parlamentului privind referendumul.
‘Ne referim la articolul în care se decide că, în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat’, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Grupului de Dialog Social (GDS), directorul Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma.
‘De fapt, acest mesaj se traduce, pentru noi, simplu. Lăsăm să se exprime Curtea Constituţională şi apoi vedem noi’, a mai spus Toma.
În acelaşi spirit, organizaţiile amintite cer Guvernului să intervină de urgenţă pentru ‘limitarea riscului votului multiplu’.
În acest sens, Costel Popa, director în cadrul Asociaţiei ‘Pro Democraţia’, a apreciat că pentru referendumul din 19 mai se impune ‘dezvoltarea de către Ministerul Administraţiei şi Internelor a unei baze de date în care să fie introduse numele tuturor persoanelor care votează, această măsură urmărind descurajarea oricărei tentative de vot multiplu, dar şi identificarea persoanelor care pot să voteze în acest sens’.
De asemenea, organizaţiile solicită Executivului să asigure în mod proporţional cu numărul alegătorilor din străinătate condiţii de vot adecvate pentru ca aceştia să-şi poată exprima opţiunea.
Totodată, organizaţiile semnatare ale apelului apreciază că, în cazul unui vot negativ din partea electoratului pe propunerea Parlamentului de demitere a preşedintelui, se impune ca parlamentarii să-şi verifice calitatea de reprezentanţi ai voinţei publice şi să se supună ei însuşi unui test electoral, asumându-şi în acest sens responsabilitatea.
Nu în ultimul rând, cele 17 organizaţii fac un apel la toţi cetăţenii României să contribuie la soluţionarea situaţiei de ‘criză în care se află România’ prin participarea masivă la urne.
În opinia lui Sorin Ioniţă, reprezentantul Societăţii Academice din România (SAR), ‘România se află, în prezent, în urma Croaţiei, la criteriile impuse de Uniunea Europeană aderării ţării noastre la UE referitoare la democraţie’.
‘Noi suntem acum în situaţia în care am luat diploma de licenţă, dar descoperim că nu avem bacalaureatul’, a spus Ioniţă, menţionând că Parlamentul ar trebui să facă pasul înapoi în ce priveşte hotărârea privind referendumul incriminată de cele 17 organizaţii semnatare ale apelului, iar referendumul să se desfăşoare într-un singur sens prin răspunderea la două întrebări ‘Da’ sau ‘Nu’. Sorin Ioniţă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ceea ce a numit ‘posibilitatea amânării chiar a alegerilor din 2008’.

De menţionat că, la finalul conferinţei de presă organizată miercuri la sediul GDS, Mircea Toma a menţionat că toate afirmaţiile făcute de cei prezenţi la acţiune reprezintă opinia organizaţiilor şi nu a persoanelor prezente la conferinţă.

Lista organizaţiilor semnatare ale apelului adresat Curţii Constituţionale şi Parlamentului include: Academia de Advocacy, Agenţia de Monitorizare a Presei, Alianţa Civică a Romilor din România, Asociaţia ‘Pro Democraţia’, Asociaţia ’21 decembrie 1989′, Asociaţia Revoluţionarilor fără Privilegii, APADOR-CH, Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, CENTRAS, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Fundaţia ‘Gheorghe Ursu’, Grupul pentru Dialog Social, Romani Criss, Societatea Academică din România, Societatea ‘Timişoara’, această listă rămânând deschisă potrivit reprezentanţilor acestor organizaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*