27.02.2007: Rompres – Mărţişoare “pro-Monica”, în Piaţa Revoluţiei

Mărţişoare “pro-Monica”, în Piaţa Revoluţiei

Bucuresti, 27 februarie – “Anticipate”, “Nu se mai poate”, “Monica” si “Jos Voiculescu” au fost lozincile pe care le-au scandat cei peste 1000 de purtatori ai martisoarelor “pro-Monica”, prezenti marti dupa-amiaza la un miting organizat in Piata Revolutiei.

Piesele Adei Milea au asigurat fundalul muzical al intregii manifestari, initiata de catre mai multe organizatii ale societatii civile printre care APADOR-CH, Societatea Academica din Romania, Grupul pentru Dialog Social sau Societatea Timisoara.

Astfel, o actiune care amintea de protestele de odinioara din Piata Revolutiei si-a dorit sa exprime, de asta data, sustinerea societatii civile pentru ministrul Justitiei, Monica Macovei, dar si pentru legea privind Agentia Nationala de Integritate.

Participantii au fost invitati sa semneze cu carioci colorate pe cartoane mari in capul carora scria “Vot de blam pentru Senat. Noi o sustinem pe Monica Macovei si Agentia Nationala de Integritate”.

O parte dintre organizatori s-au distins in multime prin vestele portocalii reflectorizante pe spatele carora scria Monica Macovei. Pe pieptul participantilor erau agatate martisoare albe si galbene cu inscriptiile “Monica Macovei” sau “pro-Monica”.

La putin timp dupa inceperea mitingului si-au facut aparitia si reprezentanti ai Partidului Liberal Democrat, printre care Gheorghe Flutur, Mona Musca, Radu F. Alexandru, Raluca Turcan si Cristian Boureanu.

“Am venit in calitate de reprezentant al PLD, dar si de simplu cetatean si de fost coleg al Monicai Macovei. Eu cred ca Monica Macovei a aratat ca are curajul sa se lupte si sa faca reforma in justitie si sa abordeze frontal o serie de probleme legate de lupta impotriva coruptiei”, le-a declarat Gheorghe Flutur reporterilor.

Multimea animata ii intrerupea frecvent pe cei care vorbeau la microfon, scandand lozinci precum “Jos Voiculescu”, “Anticipate”, “Monica”, “Jos coruptia”. La un moment dat, participantii au inceput sa strige la unison “Jos Parlamentul”, dar Alina Mungiu Pippidi a sugerat in schimb “Parlament curat”, formula preluata prompt de catre multime.

S-au adresat multimii reprezentanti ai Grupului pentru Dialog Social precum Radu Filipescu si Andrei Cornea, ziaristul Traian Ungureanu, presedinta Societatii Academice Romane, Alina Mungiu Pippidi, Sorin Iliesu si reprezentantul Aliantei Civice, Serban Radulescu Zoner.

Andrei Cornea a mentionat ca o serie de ONG-uri intentionau sa organizeze o contramanifestatie, iar Alina Mungiu Pippidi a promis ca viitoarea actiune de protest a societatii civile va fi organizata la sediul Parlamentului. Optiunea de marti, pentru Teatrul National Bucuresti, a fost explicata prin prezenta revolutionarilor.

“Suntem foarte puternici”, si-a inceput discursul Traian Ungureanu, acuzand in continuare pe reprezentantii Parlamentului ca sunt interesati mai degraba sa se autoscuteasca de puterea legii. Liderii organizatiilor prezente au fost asaltati, in momentele de ragaz, de catre participanti, care le puneau intrebari diverse.

Dupa incheierea discursurilor, Alina Mungiu Pippidi si-a asumat sarcina de a raspunde la o parte din aceste intrebari, explicand ca protestul de marti sustine, mai degraba, independenta justitiei, avand in vedere ca Monica Macovei detine doar temporar functia de ministru. Ea le-a mai explicat participantilor ca votul nominal este valoros doar in contextul mai larg al unei bune functionari a institutiilor statului.

Desi a plouat pe toata durata actiunii, participantii au scandat cu patos lozinci, intrerupandu-i adeseori pe cei care vorbeau la microfon.

In afara lozincilor scandate la unison, in timpul discursurilor multimea receptiva a interactionat prompt, o parte dintre cei prezenti strigand ori de cate ori vorbitorii atingeau o coarda mai delicata: “Jos mafiotii”, “Afara cu coruptia din justitie”.

Manifestantii au venit si cu panouri proprii alaturi de pancardele sprijinite de Teatrul National pregatite de organizatori pe care scria “Monica, lasa-i in pace; tu lucreaza mai tenace!”, “Nu dormi, Parlamentul lucreaza pentru tine”, “Vot de blam pentru Senat”, “Reforma justitiei, moartea coruptiei”, “ANI cu dinti”, “Justitie pentru Monica Macovei” si “M.M.+D.N.A.+A.N.I.=U.E.”.

Dupa ce toti vorbitorii s-au perindat la microfon, zeci de persoane au mai asteptat la coada sa semneze petitia de sprijin pentru Monica Macovei.

Intre personalitatile ce au participat la miting au fost remarcati Paul Cornea, Ion Vianu, Andrei Oisteanu, Traian Ungureanu, Gheorghe Gussi, Sorin Alexandrescu, Serban Radulescu Zonner, Vasile Paraschiv, Doru Maries, Sorana Cosoveanu, Christian Mititelu, Dan si Lia Perjovschi, Andrei Pippidi, Armand Gosu, Rodica Palade, Sever Voinescu, Daniel Vighi, Oscar Berger, Alexandru Mihalcea, Alina Mungiu-Pippidi, Radu Filipescu, Gelu Trandafir.


Vezi galeria foto realizata de Hotnews>>>
Aici puteţi semna petiţia de susţinere a Monicăi Macovei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*