4.04.2007: Şapte membri ai noului guvern nu corespund criteriilor CGC

Coaliţia pentru o Guvernare Curată (CGC) îşi exprimă îngrijorarea că şapte membri din actualul guvern Tăriceanu nu corespund criteriilor de integritate agreate în anul 2004 între Coaliţia pentru un Parlament Curat (CPC) şi partidele din actuala coaliţie guvernamentală, PNL şi UDMR.

1. Teodor Meleşcanu, ministrul Apărării, a lucrat în diplomaţia românească sub regimul comunist. Ofiţerul de securitate Liviu Turcu, care a fugit în Occident înainte de 1989, a afirmat public, într-o emisiune de televiziune, că dl Meleşcanu a colaborat cu fosta Securitate, precum majoritatea diplomaţilor din vechiul regim şi că i-ar fi semnat el însuşi un ordin de misiune. Domnul Meleşcanu a fost de asemenea şi membru în Consiliul de Administraţie al Rompetrol, între 2002 şi 2004. În condiţiile în care principalul acţionar al Rompetrol, Dinu Patriciu, este nu doar anchetat penal, ci şi într-un litigiu internaţional cu statul român, prezenţa unor oameni în poziţii cheie din guvern, care au fost remuneraţi de el cu sume importante, ridică semne de întrebare faţă de cât de bine este protejat interesul public în acest litigiu.

2. Marko Bela, ministru de stat, este anchetat de către Direcţia Naţională Anticorupţiepentru un avans în valoare de circa un miliard de lei vechi primit în contul unei opere literare viitoare de la un editor necunoscut.

3. Zsolt Nagy, ministrul Comunicaţiilor, va fi anchetat de DIICOT în acelaşi dosar cu Codruţ Sereş, fostul ministru al Economiei, pentru relaţii privilegiate cu consultanţi străini, cărora le-ar fi facilitat accesul la informaţii clasificate referitoare la privatizări strategice.

4. Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a fost administrator la Rominserv, firmă membră a holdingului Rompetrol, al cărui principal acţionar este Dinu Patriciu. Orban a încercat recent, ca viceprimar al Capitalei, să treacă prin Consiliul Municipal o hotărîre favorabilă Rompetrol, hotărîre care nu a fost agreată de membrii Consiliului.

5. Cristian David, ministrul Administraţiei şi Internelor, a donat PNL în anul electoral 2004 suma de 107 milioane lei vechi, veniturile sale, conform declaraţiei de avere, fiind însă în acel an de doar 83 de milioane de lei. Cu toate acestea, firma Team International Consult SRL, la care este asociat cu Vlad Moisescu, consilier al primului ministru, a avut în anul 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Consultanţa oferită de cei doi vizează în principal fondurile europene.

6. Decebal Traian Remeş, ministrul Agriculturii, este traseist. El a făcut parte din PNL, PNŢCD, Partidul Conservator şi din mai multe alianţe sau experimente politice.

7. Paul Păcuraru a fost pe lista neagră a CPC din 2004. Reproducem problema principală menţionată în lista CPC din 2004: Paul Pacuraru (PNL), este acţionar la firma Eurocom, societate mixtă româno-franceză, profilata pe copiatoare. În perioada 1997-2000, firma senatorului a recuperat creanţe de la firme la care Sidex avea datorii, recuperîndu-le în natură de la Combinat. După cum reiese din datele Directiei generale a finanţelor publice (DGFP) Galaţi, rezultă că Eurocom a vândut in perioada 1999-2000 sute de tone de benzen provenit din Sidex. Aceste afaceri ocupă un volum mic din totalul tranzacţiilor SIDEX, dar semnificativ din totalul tranzacţiilor Eurocom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*