SAR a participat la conferinta OLAF “Standing Up To State Capture: Innovative Methods to Investigate Fraud and Corruption in EU Funding for Agriculture”

Valentina Dimulescu, cercetator SAR, a participat la conferința internațională intitulată “Standing Up To State Capture: Innovative Methods to Investigate Fraud and Corruption in EU Funding for Agriculture”, care a avut loc la Sofia, Bulgaria în septembrie 2018. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), cu sprijinul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Inițiativei pentru o Societate Deschisă pentru Europa (OSF).

Obiectivul său a fost de a reuni cadre didactice, practicieni și cercetatori pentru a discuta noi metode de evaluare și măsurare a fenomenului capturii statului și de a prezenta instrumentele și tehnicile actuale și actualizate în detectarea, prevenirea și investigarea fraudelor și corupției în finanțarea UE pentru agricultură . Conferința a abordat, de asemenea, impactul potențial al crimei organizate și al fenomenului capturilor de stat asupra sectoarelor rurale și agricole din UE și a explorat aspectele cheie ale riscurilor pentru interesele financiare ale UE generate de infractiuni financiare de mare amploare.

Dr. Alexander Gerganov de la Programul Economic al CSD a prezentat cea mai recenta evaluare cantitativă a capturii statului în Italia, Bulgaria, România și Republica Cehă. El a subliniat că această problemă se înrăutățește în combinație cu proasta guvernare, monopolizarea sectoarelor cheie de afaceri și factorii de decizie, cum ar fi captura presei. Valentina Dimulescu a prezentat un studiu recent realizat în România, care a argumentat faptul că, în ciuda creșterii economice evidente din 1989, țara este încă afectată de corupția generalizată și de o proasta guvernare. Ea a dat exemple dintr-o analiză a achizițiilor publice în sectoarele infrastructurii și construcțiilor pentru a evidenția modul în care represiunea împotriva corupției nu a generat rezultatele așteptate. Nicola Capello de la Centrul de Cercetare pentru Securitate și Criminalitate din Vicenza a prezentat rezultatele unui studiu privind captura statului în Italia si care evaluează riscul presiunii externe asupra instituțiilor italiene, precum și un studiu de caz al proiectului MOSE de la Veneția – un local exemplu de captură de stat și implicațiile sale financiare. Dr. Vit Simral, cercetător principal la Universitatea din Hradec Králové, a analizat captura sectoarelor economice cheie din Republica Cehă, precum agricultura, industria farmaceutică și energia. El a subliniat lipsa reglementărilor privind fenomenului de pantouflage, precum și conflictul de interese.

Prezentarea Valentinei Dimulescu este disponibilă aici

Mai multe informații despre conferință, precum și agenda și prezentările sunt disponibile aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*