9.11.2009: SAR câştigă în instanţă – contractul PETROM trebuie făcut public

In urma actiunii initiate de SAR, Tribunalul Bucuresti a decis in data de 9 noiembrie 2009 sa oblige Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sa faca publice date legate de contractele de explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre, incheiate cu compania SNP Petrom (preluata de OMV). Pana acum ANRM refuza sistematic sa prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice.

Puteti vedea decizia instantei aici:

Actiunea noastra in instanta este parte dintr-un program mai mare de litigatii strategice, sustinut cu fonduri PHARE, destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv. Am

constatat de-a lungul vremii ca, in ciuda prevederilor foarte clare privind transparenta contractelor de achizitie incluse in legea in vigoare (OUG 34/2006), tot la presiunea societatii civile, autoritatile publice contractante de multe ori cedeaza la insistentele firmelor private si ascund fara temei contractele sau chiar – absurd – intregul dosar de achizitie.

Aceasta a fost prima actiune in instanta care a ajuns la termen, dintre cele sase initiate de SAR in acest proiect. In afara de ANRM, mai avem litigii strategice asemanatoare cu:

• AVAS: contractul de privatizare cu Ford;

• Metrorex: contract pentru spatii publicitare in metrou;

• Eximbank: contract achizitie servicii de publicitate si promovare;

• Primaria Sector 1: contract cu Romprest;

• Primaria Constanta: opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si intretinerea domeniului public.

In nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice.

Va vom tine la curent cu rezultatele acestor actiuni in interes public, fiind convinsi ca, asa cum s-a intamplat in primul caz, justitia va decide corect si va penaliza autoritatile care sunt mai grijulii cu interesul privat decat cu cel general pe care sunt chemate sa-l apere, sau care nu raspund la solicitarile legitime de informatii in termenul prevazut.

Foto: http://www.oncoguia.com.br/site/pub//balanca_martelo%5B1%5D.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*