SAR organizează conferința intitulată „2016, anul decisiv pentru reforma integrității publice”

Societatea Academică din România (SAR) în parteneriat cu Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Justiției și Consiliul Concurenței organizează conferința intitulată „2016, anul decisiv pentru reforma integrității publice” care va avea loc joi, 25 februarie 2016 între orele  09:30-11:30 la Hotel Athénée Palace Hilton, sala Regina Maria.

Numeroasele trimiteri în judecată, arestări preventive și condamnări rezultate în urma activității Direcţiei Naţionale Anticorupţie au condus la ideea că România​ devine un model pozitiv în lupta împotriva corupţiei. În ciuda arestărilor preventive aproape cotidiene, este foarte greu de spus dacă într-adevăr corupţia scade în sectoarele afectate şi dacă aceste arestări au și un scop preventiv, nu doar unul punitiv.

Scopul conferinței – care va fi urmată de un seminar de lucru închis – este de a prezenta măsurătorile la zi ale corupției în domeniul achizițiilor publice (începând cu anul 2007) și ale integrității publice (din anul 2012), precum și corelațiile dintre corupție și calitatea sau investițiile în infrastructură. Materialul de discuție va fi Raportul Anual de Analiză și Prognoză al SAR, care prezintă rezultatele cercetării elaborate în cadrul programului de cercetare „ANTICORRP: Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption”, finanțat prin intermediul celui de-al Șaptelea Program Cadru al Uniunii Europene (PC 7) pentru cercetare, precum și Indicele de Integritate Publică (IIP) realizat pentru Consiliul Uniunii Europene de către Hertie School of Governance din Berlin.

Conferința va debuta printr-o masă rotundă publică cu prezentarea datelor, urmată de un atelier de lucru pentru experți (strict pe bază de invitație), cu scopul definirii pașilor necesari pentru îmbunătățirea indicatorilor. În ciuda progresului din 2012 până în prezent, România ocupă penultimul loc în IIP, fiind departe de media țărilor Uniunii Europene.

La discuții vor participa cercetătorii SAR împreună cu Prim-ministrul Guvernului, domnul Dacian Cioloș, și reprezentanți ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic şi Președintele Consiliului Concurenţei, domnul Bogdan Chirițoiu. Vor fi prezenți și reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție, Agenției Naționale de Integritate, organizațiilor nonguvernamentale, precum și coordonatoarea proiectului, Alina Mungiu-Pippidi.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului ANTICORRP, finanţat prin  intermediul celui de-al Șaptelea Program Cadru al Uniunii Europene (PC 7) pentru cercetare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*