SAR a organizat dezbaterea „Buna Guvernare în Norvegia văzută de la firul ierbii și lansarea Topului Transparenței autorităților locale”

Societatea Academică din România împreună cu Alianța pentru o Românie Curată (ARC) a organizat joi 27 noiembrie, lansarea Topului Transparenței autorităților locale și dezbaterea „Buna Guvernare în Norvegia văzută de la firul ierbii”. Evenimentul a avut loc în Sala 2013 din cadrul Academiei de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică.

Topul Transparenței a fost realizat prin centralizarea modului în care instituțiile publice (nu) au răspuns la solicitarea SAR de punere la dispoziție a rapoartelor anuale de activitate. Acesta cuprinde și o prezentare a instituțiilor care nu au răspuns sau au apelat la diverse tertipuri pentru a evita răspunsul solicitat de cei peste 4.000 de cetățeni care au utilizat platforma ”Ia statul la întrebări”, încălcând astfel Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Dezbaterea a fost condusă de prof. dr. Harald Koht, expert în bună guvernare și profesor de administrație publică al Universității Oslo și Akershus de Științe Aplicate (fosta Universitate Norvegiană de Administrație Publică și Asistență Socială). Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice locale, experți și organizații interesate de problematica bunei guvernări, cetățeni implicați în inițiative civice și interesați de transparența instituțiilor publice în relația cu cetățeanul la nivel local. Domnul Koht a prezentat exemple de bune practici care pot fi aplicate şi în România, în timp ce Nicușor Dan a împărtașit din experiența Asociației Salvați Bucureștiul în relatia cu autoritățile locale, împreună cu Roxana Wring, președintele Asociației Pro.Do.Mo.

Citiți mai multe despre eveniment aici și aici.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacității de monitorizare a bunei guvernări prin Alianța pentru o Românie Curată”. Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

One Response to SAR a organizat dezbaterea „Buna Guvernare în Norvegia văzută de la firul ierbii și lansarea Topului Transparenței autorităților locale”

  1. bogorodita says:

    Doresc votul electronic si prin corespondenta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*