Şcoala de Vară pentru Promovarea Egalităţii şi Diversităţii în Universităţi

În perioada 24-28 august Societatea Academica din Romania a organizat Şcoala de Vară pentru promovarea egalităţii şi diversităţii în universităţi. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Asociaţia Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială (CEDS). În cadrul evenimentului, 30 de studenţi din toate colţurile ţării s-au întâlnit la Hotel Caraiman din Mamaia pentru a învăţa cum pot contribui la promovarea egalităţii şi a diversității în mediu universitar.

Pe parcursul celor cinci zile, facilitatorii Carmen Ion şi Marius Antofi (CNCD) au discutat despre noţiunea de discriminare în contextul dreptului la educaţie şi prevederile legale în acest domeniu; Andreea Petruţ (SAR) a vorbit despre politici şi campanii pentru promovarea echităţii şi măsurilor antidiscriminare în învăţământul superior din România; Corina Păun (CEDS) a discutat despre Minorităţile în mediul universitar din România şi aplicarea măsurilor afirmative, în vederea promovării educaţei în rândul copiilor şi tinerilor romi; iar Adriana Iordache (SAR) a prezentat concluziile cercetării SAR referitoare la percepţiile şi atitudini studenţilor cu privire la discriminarea din mediul universitar din România şi mecanismele de sancţionare a discriminării la nivelul universităţilor. 

Pe lângă partea teroretică,  programul şcolii de vară a inclus şi aplicaţii, jocuri de rol şi dezbari şi două proiecţii de film: Toto şi surorile lui (2014) şi A Class Divided (1985). 

Mulţumim asociaţiei One World Romania pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.

Programul a avut ca scop stimularea interesului pentru problema discriminării şi a activismului pentru combaterea acestui fenomen. Acest obiectiv urmează a fi realizat prin crearea unei reţele de voluntari care să asigure monitorizarea respectării regulilor şi procedurilor instituţionale în universităţile lor precum şi să sesizeze cazuri de discriminare sau să încurajeze raportarea acestora.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului “Mobilizarea universităţilor pentru combaterea discriminării”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

One Response to Şcoala de Vară pentru Promovarea Egalităţii şi Diversităţii în Universităţi

  1. Nicoleta says:

    Am mai citit un articol pe baza acestei scoli de vara si mi se pare o idee buna, foarte buna, de fapt. Orice initiativa care are ca scop informarea copiilor este ceva benefic. Dar acum ca vine vorba de egalitate si mai ales ca se fac extrem de multe discriminari in ultima perioada, nu doar la nivelul cetatenilor. Recent am vazut un video cu un om de culoare neagra ce era verificat de catre politisti la o trecere intr-un mijloc de transport, nu stiu exact ce era. Tinand cont de faptul ca pe langa el mai erau foarte multi oameni, el a fost singurul oprit. Acesta s-a enervat si a facut un adevarat scandal public, chiar in acel loc, in urma caruia politistii s-au simtit atat de jenati incat au parasit locul. Trebuie sa ne respectam intre noi mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*