Scrisoare deschisă adresată Prim-Ministrului, Sorin Grindeanu

Domnului Sorin Grindeanu, Prim-Ministru al României

Stimate domnule Sorin Grindeanu,

Organizațiile și persoanele semnatare, membre și simpatizante ale Coaliției pentru Date Deschise, salută faptul că în programul dumneavoastră de guvernare, aprobat de Parlament, urmăriți continuarea eforturilor guvernelor anterioare de creștere a transparenței actului de guvernare și de consolidare a guvernării deschise în România.

Programul vorbește explicit de implicarea cetățenilor în luarea deciziilor și de participarea lor la implementare, de utilizarea datelor deschise, precum și de folosirea noilor tehnologii pentru a îmbunătăți interacțiunea dintre administrație și societate, aspecte esențiale pentru asigurarea transparenței și integrității guvernării.

Am așteptat și asumarea explicită, în programul de guvernare, a participării României la inițiativa internațională Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP – Open Government Partnership) și a implementării Planului Național de Acțiune 2016 – 2018.

Planul de Acțiune, adoptat în iulie 2016 în urma unei largi consultări publice, include numeroase angajamente și măsuri concrete care se pot face și fără schimbări legislative, doar prin acte administrative, și care pot avea impact pe durata mandatului dumneavoastră.

Amintim că România este membră a OGP din noiembrie 2011 și din septembrie 2015 a fost aleasă în Comitetul Director al organizației, dar și că principiile guvernării deschise se regăsesc, explicit sau implicit, și în principalele documente strategice naționale.

Nu în ultimul rând, constatăm atât din experiența recentă a României, cât și din practicile pozitive ale altor țări, că unul dintre factorii care favorizează progresul în domeniul guvernării deschise este implicarea activă a șefului guvernului și păstrarea coordonării întregului proces în echipa premierului. Menționăm aici și colaborarea bună pe care noi, ca reprezentanți ai societății civile, am avut-o cu echipa tehnică responsabilă de această temă.

Sperăm ca și în mandatul dumneavoastră să continue buna practică, inițiată în 2013 tot de un guvern susținut de PSD, de a menține coordonarea Planului de Acțiune OGP la centrul guvernului, în Cancelaria Prim-Ministrului, cu implicarea directă și eficientă a premierului.

Așa cum am procedat și în mandatele anterioare, ne arătăm disponibilitatea pentru a sprijini cu expertiza noastră formularea și implementarea măsurilor concrete necesare pentru a discuta în mod real de deschiderea guvernării.

Rămânem încrezători în continuarea unui dialog constructiv, care să conducă la colaborare în spiritul guvernării deschise, și așteptăm răspunsul dumneavoastră.

Cu deosebită considerație,

Semnatari:

Centrul pentru Inovare Publică
Societatea Academică din România
Asociația Smart City
Romanian Quantitative Studies Association
Rețeaua EDU Moodle România, edu.moodle.ro
Centrul FILIA
Asociația CIVICA
Asociația Tineri pentru Tineri
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Asociația Funky Citizens
Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI
Asociația HaicuBicla
Asociația ActiveWatch
Asociația MetruCub – resurse pentru cultură
Geo-spatial.org
Asociația Expert Forum
Asociația e-Civis
Mediawise Society
Federația Coaliția pentru Educație
Asociația C4C Communication for Community
Universitatea de Vest din Timisoara
Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională, Universitatea București
Centrul pentru Studiul Democrației, Universitatea Babeș-Bolyai
eLearning & Software SRL
Eau de Web SRL
Marcela Dobre, Profesor, Liceul Tehnologic Cazanesti
Carmen Holotescu, Profesor, Universitatea “Ioan Slavici” din Timisoara
Nicolaie Constantinescu, arhitect informațional, kosson.ro
Catalin Tenita, cetățean, co-fondator Geeks for Democracy
Cristian Dogaru, University of Suffolk
Nicoleta Voicu, Expert, Institutul European din România
Ovidiu Mihalcea, cetățean
Radu Diță
Alin Luchian, Masterand SciencesPo
Ana Ilie, cetățean
Tiberiu Ghioca, cetățean
Cristina Lazaroae, cetățean
Cosmin Herman
Mircea Serdin, cetățean
Gabriel Udrescu, cetățean, manager de produs (dezvoltare de software)
Andrei Tiut, membru în Board, Civitas 99
Adrian Scheiber, cetățean
Mihaela Lungu, cetățean
Gabriela Mîndru, cetățean, co-fondator Grupul de inițiativă Flamura
Laurențiu Radu, urbanist
Bran Mihai
Median Research Centre
Cristian Sitov, cetățean

One Response to Scrisoare deschisă adresată Prim-Ministrului, Sorin Grindeanu

  1. Sandor Anton says:

    Va rog in numele cetatenilor Romaniei care sunt consumatori de servicii ca. salubrizarea si apa-canal sa se factureze tip electrica s-au gazul . Precizez ca f.f multi cetateni si-au montat apometre din bani propri pt a nu mai plati pierderile firmelor ci doar ceia ce consuma real dar nu se iau in considerare ceia ce declaram la asociatiile de proprietari se adauga 3-4 m3 in de persoana in plus iar apa din Brasov este cea mai scumpa din tara . Prin Ministrul de resort si prin protectia consumatorilor sa emiteti o lege ce obliga aceste firme s-au consilii locale sa ia in calcul apometrele care sunt verificate metrologic sa se plateasca doar ce se consuma sa se faca verificari trimestriale si sa se transmita lunar consumul la un nr de tf pt a fi facturat Va multumesc anticipat .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*