01.11.2011: “Sistemele de asigurare a calitatii in invatamantul primar si gimnazial in Sud-Estul Europei: Ce merge in regiunea noastra?” – Workshop regional

In perioada 4-6 noiembrie 2011, Societatea Academica Romana organizeaza la Budapesta un prim atelier de lucru in cadrul proiectului “Sistemele de asigurare a calitatii in invatamantul primar si gimnazial in Sud-Estul Europei: Ce merge in regiunea noastra?” . Ca parte a programului global de cercetare “Varietati de guvernare: Livrarea eficace a serviciilor publice” , derulat in cadrul Global Development Network, Societatea Academica din Romania coordoneaza o echipa regionala de noua Experti Nationali. Acestia se vor reuni la Budapesta la sfarsitul acestei saptamani pentru definitivarea metodologiei de cercetare in proiect. Ei analizeaza impreuna, intr-un cadru comparativ si folosind criterii comune, felul in care sunt  organizate si in care functioneaza sistemele de asigurare a calitatii in invatamantul primar si gimnazial (clasele 1-8) in sapte tari din Europa de Sud-Est (Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia). Pentru acest proiect SAR si Expertii Nationali recrutati au dezvoltat o metodologie de cercetare proprie, inspirata de cele mai noi cercetari ale Bancii Mondiale legate de performanta sistemelor de asigurare a calitatii in invatamant si de ultimele teorii in domeniul guvernantei. Proiectul porneste de la constatarea ca sistemele educationale din regiune, desi garantand rate mari de acces ca urmare a mostenirii comuniste de alfabetizare in masa, sufera in mod aproape invariabil de o scadere continua a calitatii actului educational, demonstrata de rezultatele tot mai slabe obtinute de elevi la testele internationale standardizate (PISA, TIMMS), rezultate care plaseaza regiunea est europeana la coada clasamentului global. In Raportul Global de Dezvoltare din 2004 “Making services work for the poor”, Banca Mondiala concluziona ca nu lipsa de fonduri este cauza principala a deteriorarii serviciilor publice, ci aranjamentele institutionale si de guvernare defectuoase. Pe acest fond, proiectul de cercetare “Sistemele de asigurare a calitatii in invatamantul primar si gimnazial in Sud-Estul Europei: Ce merge in regiunea noastra?” raspunde unor intrebari precum:

  • In ce masura sistemele de asigurare a calitatii in invatamantul primar si gimnazial din cele sapte tari in care se deruleaza standarde de calitate adecvate? Daca nu o fac, care este cauza si cum poate fi remediat acest deficit?
  • Care sunt relatiile de responsabilitate si subordonarea (“accountability”) care se stabilesc intre actorii institutionali din sistem si care nu functioneaza, astfel incat calitatea educatiei scade?
  • Cum ar trebui sa transformam guvernanta in domeniul asigurarii calitatii in invatamantul primar si gimnazial astfel incat sa garantam educatie de calitate pentru toate categoriile socioeconomice, inclusiv cele dezavantajate?

Proiectul se deruleaza in perioada iunie 2011 – decembrie 2012, este finantat de Open Society Institute si are un buget de $68.500.

Pentru mai multe detalii, puteti consulta agenda si lista de participanti la eveniment. Persoana de contact: Corina Murafa, Lider de Echipa  (corina[dot]murafa[at]sar.org.ro).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*