Societatea Academică din România a luat act de publicarea în presă a unor contracte cu statul încheiate de unii dintre foștii săi colaboratori și are de făcut următoarea precizare:

Conducerea SAR a considerat și consideră că există o incompatibilitate între statutul de watchdog al organizațiilor care militează pentru a avea o societate liberă de corupție și accesarea de fonduri de la statul român, care face chiar obiectul monitorizării noastre. Nu există însă nici o problemă în a presta servicii pe fonduri publice la nici un alt tip de organizații.

Din acest motiv, SAR nu aplică la fonduri bugetare, iar contractul cu Consilul Județean Dâmbovița, publicat pe Voxpublica, aparține unor foști colaboratori care nu se mai află în relații contractuale cu organizația noastră. Conform tabelului publicat de Voxpublica, prestarea de servicii de consultanță de către organizații non-guvernamentale pare să fi fost în acea perioadă politica Consiliului, dovadă numărul mare de ONG-uri în afară de SAR care au accesat fonduri. La relansarea Alianței pentru o Românie Curată (ARC), în 2010, s-a formulat cererea specifică de a evita orice finanțări din bugetul de stat care ar putea afecta independența SAR. Contractele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ale Centrului Român de Politici Europene (CRPE) începând din 2012 nu privesc SAR, iar CRPE nu mai face parte din ARC, astfel încât nu vom face comentarii cu privire la contractele dintre autorități publice și alte organizații non-guvernamentale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*