Societatea Academică din România, consultată de Comisia Europeană cu privire la evaluarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)

Societatea Academică din România a fost consultată joi, 3 mai 2012, de către reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru evaluarea mecanismului de cooperare şi verificare. Întâlnirile s-au desfăşurat la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Romania. Pozitia SAR şi ARC (Alianţa pentru o Românie Curată) este pentru menţinerea standardelor introduse prin MCV chiar şi după eventuala renunţare a UE la monitorizare.

Acest obiectiv este susţinut şi în Carta Albă a Bunei Guvernări postată pe site-ul Romaniei Curate precizându-se necesitatea continuării fără ingerinţă politică a anchetelor DNA, fără represalii pentru procurorii şi judecătorii care au trimis în judecată sau condamnat oameni politici şi protejarea celor care au implementat, implementează şi vor implementa cerinţele MCV.

Cu privire la noua Strategie Naţională Anticorupţie (SNA), SAR apreciază pozitiv faptul că, în comparaţie cu cea precedentă care includea doar sectoare considerate vulnerabile, prezenta strategie se adresează întregului Guvern, dar şi Parlamentului, societăţii civile şi mediului de afaceri.

Pe de altă parte, datorită întârzierii lansării SNA, unele sectoare şi institutii au adoptat deja propriile strategii şi planuri de acţiune, riscul fiind acela al neconcordanţei strategiei generale cu abordarea anticorupţie a instituţiilor de la nivel local. În fapt, una dintre criticile majore are vechii strategii a fost tocmai faptul că nu se adresa problemelor de corupţie concrete cu care se confruntă instituţiile publice, motiv pentru care de cele mai multe ori planurile de acţiune ale acestora nu au făcut apel la obiectivele lansate de strategie.

Pentru mai multe informaţii, va invităm să citiţi articolele pe aceasta temă publicate pe site-ul România Curată:
http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtstrategie-pe-hartie-sau-angajament-fermlt-fontgtltb-2641.htm
http://www.romaniacurata.ro/guvernul-adopta-sna-4-2604.htm
http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtarc-cere-mentinerea-standardelor-din-mecanismul-uel-2370.htm
http://www.romaniacurata.ro/romania-curata-militeaza-pentru-realizarea-obiectivelor-din-carta-alba-2516.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*