Societatea Academică din România este membră a Coaliţiei UNCAC

Societatea Academică din România are onoarea de a fi membră a UNCAC (Coaliția ONU Împotriva Corupției). Înființată în 2006, Coaliția însumează o serie de organizații non-guvernamentale cu rol în promovarea şi respectarea regulilor și standardelor Convenției Națiunilor Unite Împotriva Corupției. Secretariatul Coaliției este asigurat de Transparency International, iar printre membri se numără Access Info Europe, Basel Institute on Governance, Christian Aid, Institute for Security Studies in Africa, Tax Justice Network, UNICORN, precum și alte rețele internaționale, regionale și locale.

Începând cu 2010, Coaliția a lansat Mecanismul de Revizuire a implementării Convenţiei ONU privind lupta cu Corupţia, având drept scop evaluarea implementării de către statele membre a prevederilor Convenţiei. Astfel, eforturile Coaliției se îndreaptă înspre consolidarea societăţii civile, prin facilitarea împărtăşirii experienţelor şi a metodologiilor de monitorizare a corupţiei, crearea de parteneriate şi schimbul de informaţii privind recenziile UNCAC.

Platforma anticorupţie pentru Europa de Sud Est, promovată de SELDI (South-East European Leadership for Development and Integrity), oferă posibilitatea actorilor interesaţi să înţeleagă activitatatea şi rolul ONG-urilor din regiune la elaborarea şi actualizarea analizelor realizate prin Mecanismul de Evaluare. Mai multe detalii despre SELDI sunt disponibile aici.

Misiunea şi obiectivele SAR se aliniază cu cele promovate de Coaliţia UNCAC iar această recunoaştere internaţională întăreşte poziţia SAR ca actor de supraveghere şi de trasare a iniţiativelor anti-corupţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*