Studiu SAR prezentat de Le Monde

Raportul final din cadrul proiectului internațional “Asigurarea calitaţii în educația de bază în Europa de Sud-Est. Ce funcţionează în regiunea noastră?”, coordonat de către expertul SAR Corina Murafa, a fost prezentat de către Pierre Jacquet, președintele Global Development Network, într-o cronică aparută atât în ediţia tipărită, cât şi în cea online, a ziarului Le Monde din data de 11 martie 2013.

Articolul descrie principalele rezultate ale raportului comparativ ce a analizat de ce sistemele de asigurare a calității din învățământul preuniversitar (clasele 1-8/9) din Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia nu funcționează la parametri optimi. Aceste ţări obţin rezultate cu 15% mai scăzute în urma testelor PISA decât media ţărilor membre OCDE deşi, în medie, bugetul alocat de acestea sistemului educațional este comparabil cu cel din ţările OCDE.

Pierre Jacquet subliniază faptul că autorii prezintă dovezi substanțiale conform cărora numai performanța elevilor este măsurată prin prisma unor obiective clare. În schimb, performanţa cadrelor didactice este apreciată mai degrabă în raport cu obligaţiile lor formale şi administrative decât prin rezultatele elevilor. La rândul lor, profesorii sunt de părere că trebuie să dea socoteală mult mai mult administraţei publice decât părinţilor sau elevilor. De asemenea, performanţa celorlalţi actori din sistem este slab monitorizată şi nu există un mecanism de recompense şi sancţiuni.

La finalul cronicii, autorul accentuează faptul că recomandările şi concluziile raportului ar trebui luate în considerare nu numai de actorii responsabili de elaborarea politicilor educaţionale din Balcani, ci şi de către cei din Europa continentală.

2 Responses to Studiu SAR prezentat de Le Monde

  1. Pingback: Romanian Education Draft | Enciclopedie.info

  2. Pingback: Educaţia în România | Enciclopedie.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*