Raport 2010: “Topul Integrităţii Universităţilor Publice”

Coalitia pentru Universitati Curate a lansat astazi editia 2010 a Topului Integritatii Universitatilor Publice.  Principalele concluzii ale cercetarii sunt:

1)  Universitatile din România au evoluat mai ales la capitolul transparenta si prezenta online. Evolutia e foarte vizibila deopotriva la universitatile de virf precum cei doi top performeri (Medicina Cluj si Tg. Mures), ca si la cele care anul trecut au fost la coada clasamentului, ca Universitatea din Arad, care a facut un salt imens. Cel mai mic progres se inregistreaza la universitatile din București.

2)  Multe universitati nu afisat declaratiile de avere, iar atunci cind sint afisate iese la iveala  faptul ca profesorii cu pozitii administrative cumuleaza mai multe norme, ajungind la salarii enorme, de zeci de ori mai mari decit ale tinerilor asistenti sau lectori.

3)   Plagiatul ramine in continuare o practica foarte raspindita si la studenti si la cadre didactice, astfel incit raspunsul la plagiat, care e slab in multe cazuri nu reuseste sa faca fata. Unele universitati au investit in software‐uri specifice pentru studenti, dar continua sa aiba plagiatori profesori. Nu exista nici o instanta care sa urmareasca situatiile de plagiat, astfel incit avem cazuri documentate in care respectivii ocupa pozitii publice.

4)  Evaluarile studentilor, un instrument a carui importanta a crescut enorm in universitatile occidentale, ramin formale si nesemnificative.

Topul Integritatii Universitatilor Publice , concluziile pe larg precum si recomandarile Coalitiei pentru Universitati Curate pot fi descarcate din documentul atasat (PDF)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*