Un calendar pentru revoluția străzii

calendar revolutie

Autor: Alina Mungiu-Pippidi

Preocuparea principală a politicienilor zilele astea, ca și a BNR și oamenilor de afeceri e cum să bage oamenii înapoi în casă, înainte să se destabilizeze leul, dobânda la împrumuturi, ratingurile externe și așa mai departe. A societății civile, care atât a așteptat să se motiveze lumea, cum să o mai țină în stradă, A mea este cum să canalizăm mai profesionist și eficient furia asta – la ora asta nu mergem nicăieri și cine crede că știe cineva mai bine unde va conduce își face iluzii. Se întâmplă să știu că așa ceva nu există. De asta sugerez un calendar care să permită atingerea unor obiective, la fiecare termen putând verifica dacă s-au ținut de cuvânt politicienii, cine anume da și cine anume nu, și să ieșim din nou dacă e cazul, dar nu să stăm pe stradă zilnic. Calendarul oferit spre discuții ar arăta așa:

1. Guvern până la alegeri compus din oameni onorabili, cu competențe afiliate domeniului, echilibrat între sexe și incluzând minorități (30 decembrie, șeful statului, partide)

2. Reforme ținând de înnoirea clasei politice și alegeri, care nu necesită schimbarea Constituției, doar consens între partide și șeful statului, dar pe bune, adică rezolvarea desființării partidelor mici, eliminarea pragului pentru consiliile locale, ca orice independent care are voturi să poată deveni consilier, liste de independenți asociați posibile la alegerile locale fără crearea unui partid, două tururi de scrutin la primari, digitalizarea evidenței electorale în regim de urgență ca să putem în fine verifica câți votanți avem și unde locuiesc ei, pas intermediar fără de care votul electronic sau prin corespondență sunt basme (28 februarie)

3. Reforme (urgente) ținând de reforma statului, adică introducerea unor evaluări a întregii legislații existente pentru riscuri (ca în America, executive order 12866 din 1993 sub administrația Clinton în care fiecărei agenții guvernamentale i s-a cerut să examineze riscurile legislative și factuale legate de aria sa), ca și pentru corupție (corruption proofind legislation, model correan, adoptat până și de Republica Moldova, unde există bune experiențe) unde intră ghișeul și controlul unic (ca în Georgia) menționat de mine la precedentul articol și alte vicii legislative produse în decursul vremii de interese speciale, trebuie luate la mână toate legile și examinate, eliminate. Asta e muncă serioasă, trebuie începută de guvernul provizoriu care trebuie să creeze structura care să se ocupe de asta, ideal cu comisiile parlamentare de profil, ca să nu avem după aceea discuții. Văd că unii recunosc în direct că în reforma statului sub Băsescu au scos controlul (am avertizat de atunci asupra acestei tâmpenii) ca să reducă birocrația, tot de atunci am spus că nu așa reducem birocrația, avem alte pârghii (acești amatori care ne guvernează). Termen realizare structuri lucru 31 martie, analiza risc încheiată 31 decembrie 2016, cea pentru corupție va trebui prioritizată pe arii în funcție de cea pe risc și va deveni activitate permanentă (pentru legi noi și vechi (vedeți aici modelul).

4. Reforme constituționale de durată, care necesită consultare largă, consens, menite să rezolve traseismul, reducerea sau pierderea de mandate pentru corupți etc. Un an după alegerea noului Parlament.

5. Reforma statului referitor la controlul corupției, unde România e pe locul ultim din UE, las președinția olandeză a UE să prezinte munca mea pentru tot EU-28 în ianuarie, dar vă dați seama că pentru România știu cel mai bine, în ansamblu e o revoluție Internet, digitalizare, simplificare legislativă, transparență fiscală (cheltuielile online), planul de investiții pe zece ani promis de șeful statului în programul său (când începe să îl negocieze cu partidele?). Orice alte discuții despre dezvoltare sunt redundante câtă vreme nu există un consens că punem toți banii la vedere pe zece ani într-un singur plan și lăsăm zero lei la discreția d-lui Dragnea sau cine va mai fi ministru al Dezvoltării). Cu planul, sugerez președintelui să nu mai aștepte, că nu are pe cine aștepta, să punem un termen de agreare 28 februarie, să aibă partidele timp să se adune și să priceapă ce vrem de la ele (au priceput ele, dar nu vor, ar prefera o Cântarea României pe 25 de ani generală, păstorită de Academie și Patriarh). Iar pentru planul propriu zis, unde Bruxelles-ul ne va ajuta, ce să zic, să ne luăm un an? De fapt fiecare partid și-ar putea deja scrie viziunea/ dacă am avea partide capabile să înțeleagă că nu se mai poate cum e acum, că de asta nu absorbim fonduri europene, dacă Dragnea și Predoiu ar face măcar pasul unu.

Trebuie să urmărim fiecare pas și să ieșim în stradă precis, contra cui blochează. Dar hai să ne adunăm un pic, că dacă rămânem la nivelul de concert stradal o să pierdem pe toți puținii profesioniști, vor sta acasă și partidele atâta așteaptă, să ne spună că la incompetenții lor nu avem alternativă decât pe incompetenții noștri.

2 Responses to Un calendar pentru revoluția străzii

  1. Adriana says:

    Exact asta spuneam si eu de curand, Deja am ajuns la un prag de dezinformare masiv iar iesirile in strada nu ne ajuta sa facem schimbarea. Trebuie sa incepem de undeva iar un astfel de plan mi se pare foarte intelept atata timp cat vor exista si aceste termene limita. Cred ca va fi nevoie si de o echipa de proiect care sa nu aiba nicio implicare politica si care sa poata superviza implementarea planului.

  2. drluxx says:

    Dupa cele intamplate se pare ca “agenturili straine” lucreaza deocamdata doar pentru implementarea sistemului de globalizare si control a Romaniei de la “noua inalta poarta”. Nu cred ca iesirile in strada vor face mare lucru in schimb, pentru ca nimeni din cei care ne reprezinta cu adevarat, nu asculta vocea poporului. Mai cred ca orientul apropiat si indepartat (si o parte din Europa), va avea in curand un cuvant de spus celorlalte natiuni cu preocupari expansive. Pacat ca suntem prinsi la mijloc intr-o tarisoara asa de bogata si frumaoasa, din care toti, care au auzit de ea, ar cate o bucata cat mai mare. In rest taota poitica este … gargara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*