Un ultim omagiu pentru Monica Lovinescu

Echipa SAR isi exprima profundul regret pentru disparitia Monicai Lovinescu, duminica 20 aprilie. De aproximativ trei luni, Monica Lovinescu, in varsta de 84 de ani, era internata la spitalul Charles Richet din Val d’Oise, fiind grav bolnava. Monica Lovinescu si sotul sau Virgil Ierunca – decedat in septembrie 2006, la Paris – au fost doi intelectuali de marca ai exilului romanesc, cele mai cunoscute voci ale postului de radio Europa Libera in timpul comunismului.

De asemenea, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au fosr membrii SAR, inca de la infiintarea organizatiei, in 1996.

Monica Lovinescu, fiica criticului literar Eugen Lovinescu, s-a nascut in Bucuresti, pe 19 noiembrie 1923. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Imediat dupa razboi a inceput sa scrie cronica dramatica in “Democratia” lui Anton Dumitriu si timp de un an a fost asistenta lui Camil Petrescu la seminarul de arta dramatica, din 1946 pana in 1947, cand pleaca la Paris cu o bursa a guvernului francez. Dupa abdicarea Regelui Mihai, cere azil politic in Franta.

Aici a facut parte din cateva companii teatrale de avangarda, a lucrat la o agentie literara franceza, a realizat, intre 1951 si 1975, emisiuni literare si muzicale pentru Radiodifuziunea franceza. Din 1962 a inceput colaborarea cu Radio Europa Libera, unde a realizat, din 1967, “Teze si antiteze la Paris” si “Actualitatea culturala romaneasca”. Cele doua emisiuni au avut o puternica influenta asupra vietii culturale din Romania, unde cu greu patrundeau informatiile noi si netrecute prin filtrul cenzurii.

In 1977, din ordinul lui Nicolae Ceausescu, Monica Lovinescu este agresata de teroristi palestinieni trimisi de Securitate. Treptat, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca devin cele mai importante voci ale criticii literare romanesti. Cronicile difuzate in aceasta perioada de Europa Libera au aparut dupa 1989 in volumele de memorialistica publicate de Editura Humanitas.

In 1990, Monica Lovinescu a revenit in tara pentru prima data in 40 de ani, cati trecusera de cand s-a stabilit in Franta. In urma cu doi ani, Monica Lovinescu a fost numita in Comisia Prezidentiala condusa de politologul Vladimir Tismaneanu, creata la initiativa Presedintiei Romaniei pentru studierea si redactarea raportului pentru condamnarea oficiala a comunismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*