“Unde se termina Europa” – Lansare la Bruxelles

SAR

Joi, 11 iunie a fost lansat la Bruxelles filmul documentar ”Unde se termina Europa” (Where Europe Ends) in cadrul conferintei anuale cu acelasi nume a EU Observer. Au fost prezente mai multe oficialitati europene, in primul rind comisarul european pentru extindere Stefan Fule, dar si europarlamentari, experti si ziaristi. Filmul, un documentar realizat de Alina Mungiu-Pippidi si filmat de Sinisa Dragin si finantat de de Black Sea Trust si Friederich Ebert Stiftung calatoreste pe granita de stepa a Uniunii Europene prin Ucraina si Republica Moldova, incercind sa raspunda acestor dificile intrebari: unde incepe Europa? Dar unde se termina? Unde e centrul Europei? Dar marginea ei? Si are importanta?

Alina Mungiu-Pippidi arata in acest film ca granita de Est a Europei este un hazard devenit o drama pentru oamenii care au ramas de partea cealalta. Batrini ţarani din localitatile de frontiera pe care le vedem in film nu s-au urnit niciodata din satul lor.

Cu toate astea, au trait in trei sau patru ţari diferite in decursul unei singure vieţi. Unii au şi pierdut socoteala a cite state au prins intr-o viaţa. Unul din personaje  era in 1940 un copil mic, dus in rucsac pe spatele mamei ei, una din bucovinenii care au incercat sa treaca fontiera la Fintina Alba, dupa ce rusii au ocupat tinutul Herta. Mama a fost impuscata pe frontiera, alaturi de multi altii, iar Zenovia si sora ei au fost deportate in Kazakstan. Sate si familii au fost taiate in jumatate dupa invazia sovietica.

Filmul cu cruta nici epurarile etnice ale altor state, aratind cum românii au fost folosit Transinistria pentru a deporta acolo pe evrei. Dar, in general, documentarul arata cit de europene au fost aceste regiuni, descoperind, superb filmate de Sinisa Dragin de la Reuters, cetati genevoze si sate de colonisti germani. ”Nu pledam pentru o Europa fara frontiere, ci pentru o frontiera umana, una care sa nu opreasca studentii care vor sa mearga in Europa la studii si pe care traficantii o ocolesc oricum” a spus Alina Mungiu-Pippidi la lansare, dupa ce aratase imagini cu cozile la viza româneasca din Chisinau. Si tot ea a adaugat:: ”Raspunsul la intrebarea  ”unde se termina Europa” nu poate fi dat decit printr-o  negociere globala cu Rusia. Europa a inceput deja aceasta discutie. Sa nu uitam aceste tari din pachetul de negociat, pentru ca state ca Moldova nu isi pot rezolva singure problemele de statalitate, au nevoie de ajutorul european”.

Mai multe detalii despre film si realizatorii sai gasiti pe http://www.whereeuropeends.eu/index.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*