Uniunea Europeană va evalua periodic eforturile anticorupţie din statele membre

La initiativa europarlamentarului Monica Macovei, Partidul Popular European din Parlamentul European a organizat miercuri, 15 septembrie 2010, o Audiere Publica cu tema “Politici UE in domeniul anti-coruptie pentru un viitor durabil”. Audierea s-a bucurat de participarea Comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström si Algirdas Šemeta Comisarul pentru Impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.

Printre subiectele discutate s-au numarat: nevoia urgenta pentru articularea unei politici a UE anti-coruptie si dezvoltarea unui mecanism pentru monitorizarea regulata in statele membre, evaluarea efectelor coruptiei ca parte componenta a crizei financiare si efectele acesteia asupra gestionarii fondurilor UE.

Monica Macovei, care a deschis evenimentul, a declarat ca obiectivul ei este de a sprijini si promova politicile anti-coruptie la nivelul UE. “In prezent masurile anti-coruptie sunt, in principal aplicate in cazul tarilor candidate la aderare, in timp ce dupa aderare nu exista nimic similar”, a adaugat europarlamentarul democrat-liberal referindu-se de asemenea si la “asteptarile cetatenilor europeni, rolul coruptiei in criza economica si efectele sale asupra subminarea politicilor UE care necesita o actiune coordonata la nivelul Uniunii, inclusiv un mecanism de monitorizare”.

Comisarul  Malmström a sustinut ca perceptia coruptiei existente fiind una din cauzele crizei economice impune o actiune. Comisarul a anuntat un pachet anti-coruptie pentru anul 2011, care ar putea include un mecanism de evaluare periodica. “Dezvoltarea si implementarea unui sistem de raportare solid va fi o provocare”, a adaugat ea, si sprijinul Parlamentului European este necesar. Comisarul a concluzionat ca “daca exista vointa politica, exista o cale politica”.

Algirdas Šemeta a subliniat ca “lupta impotriva coruptiei si fraudei nu se poate baza numai pe control, ca aceasta este o chestiune transversala”. Lupta impotriva fraudei in dauna intereselor financiare ale Uniunii trebuie sa fie simplificata si adaptata la necesitatile actuale.

Alte interventii au venit din partea reprezentantilor OLAF, institutiilor academice, presei si societatii civile.

Un reportaj EPP-TV despre audierea publica organizata de europarlamentarul Monica Macovei poate fi urmarit aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*