16.02.2012: Dezbatere la SAR privind reforma sistemului sănătăţii

Societatea Academica din Romania a organizat pe 16 februarie 2012 o dezbatere privind solutii concrete existente pentru problemele subfinantarii si administrarii sistemului de sanatate.

Contextul dezbaterii
Proiectul de lege a sanatatii a fost considerat necesar datorita nevoii de a rezolva o serie de probleme precum: subfinantarea sistemului de sanatate, dezechilibrului financiar, nivelul nesatisfacator al serviciilor medicale. Pe de alta parte, au existat presiuni externe din partea FMI care a atras atentia ca nu se mai poate lucra cu forma actuala a legii sanatatii si ca nu vor accepta “trageri de timp” pentru reformarea cadrului legislativ

Societatea Academica din Romania (SAR) a trimis o cerere catre Ministerul Sanatatii formulata în conditiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public în urma careia ministerul a precizat ca nu a fost elaborat niciun studiu de impact pentru proiectul de lege a sanatatii.

Presedintele Basescu a sustinut ca banii vor fi alocati în sistemul de sanatate “dupa ce se vor inchide robinetele.”

Directii
In acest context, se impune o reactie din partea societatii civile. SAR a realizat in acest sens  o dezbatere pe doua directii:
A. Unde sunt “robinetele” care înregistreaza pierderi in sistemul de sanatate? (sau altfel spus unde spus avem sectoare în sectorul sanitar unde se fura si daca da, unde?). Aceasta ar fi o abordare concreta la problema subfinantarii sistemului sanitar si la castigarea de resurse deja existente în sistem (fara alocari suplimentare).
B. Care sunt masurile care ar eficientiza administrarea sistemului de sanatate?

Temele dezbaterii
Cele doua directii au fost structurate pe patru componente identificate de noi ca fiind necesare in multitudinea problemelor din sistemul de sanatate. Pentru fiecare dintre componente propunem o serie de întrebari care sa ne directioneze spre potentiale recomandari si masuri concrete.

I. Unde se fura din sistemul sanitar? – Masuri pentru cresterea eficientei
1. Cine face auditarea functionarii sistemului sanitar?
2. Care sunt zonele în care s-au descoperit furturi si o alocare inechitabila a resurselor?
3. Cum asiguram o transparenta a datelor privind consumul de servicii pentru fiecare furnizor de servicii medicale în parte?

II. E nevoie sa schimbam legea si de ce? – Masuri care tin de administrarea sistemului de sanatate
1. Cat este de benefica înglobarea CNAS în MSP? Este o soluţie desfiinţarea caselor judetene?
2. Este necesara o modificare a tarifelor furnizorilor de servicii medicale? Reflecta tarifele actuale costurile reale ale furnizorilor? Potenţiala soluţie – Introducerea amortizarilor in calculul tarifelor pentru a crea premisele unei retehnologizari viitoare a unitatilor sanitare
3. Exista vointa politica pentru acceptarea unui plan de reechilibrare a finantarii sistemului de îngrijiri de sanatate semnat de toate fortele politice (care sa nu fie influentat de rezultatul alegerilor)? Solutie potentiala de dezbatut: asumarea politica a alocarii la sanatate a jumatate din sumele rezultate ca urmare a eficientizarii politicii fiscale si micsorarea pierderilor cauzate de piata neagra.
4. Este posibila flexibilizarea salariilor personalului medical din spitale pentru a reflecta cantitatea si calitatea individuala a muncii depuse? (Solutie de dezbatut – Eliminarea imediata a personalului sanitar din spitale din legea unica a salarizarii).
5. Este posibila introducerea imediata a evaluarii tehnologiilor medicale (inclusiv a medicamentelor) pe baza cost-eficacitatii si suportabilitatii acestora?
6. Locul şi rolul firmelor e asigurari private in sistemul sanitar

III. Drepturile pacientilor – Masuri pentru Imputernicirea Pacientilor
1. Înfiintarea Oficiului pentru Protectia Pacientului (OPP) ca reprezentant al societatii civile şi sprijinirea asociatiilor de pacienti.
2. Este posibila imputernicirea pacientilor si stimularea implicarii acestora în gestionarea sistemului de asigurari de sanatate si spitalelor? (Soluţie: prin introducerea co-platii, pacientul este responsabilizat cu privire la medicamentele şi serviciile medicale care sunt efectuate, direct, pe semnatura lui).
3. Este necesara adoptarea unei legislatii secundare care sa permita pacientilor sa-si recupereze cheltuielile efectuate nejustificat cu servicii si medicamente incluse în pachetul bazal?

IV. Politica medicamentului
1. Este posibila introducerea listei de medicamente agreate în spitale concomitent cu schimbarea listei de medicamente compensate şi gratuite?
2. Este posibila organizarea si supravegherea licitatiilor publice de catre autoritatea specializata?
3. Este posibila recorelarea imediata a pretului de referinta al medicamentelor decontate de stat cu medicamentele real existente în farmacii?
4. Este adecvata introducerea unui adaos per serviciu pentru farmacisti, acelasi pentru orice medicament furnizat, pentru eliminarea interesului farmacistilor de a vinde medicamentele mai scumpe (sau cele pentru care farmacistii primesc discount)?

Participanti la dezbatere
1. Dr. Sorin Paveliu – moderator
2. Cristian Parvan, secretar general , AOAR – Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania), 
3.  Ileana Todoran, GSK
4. Ionut Ilovan, GSK
5. Alexandra Ioana Grigore, GSK
6. Violeta Ciurel, AXA Asigurari
7. Cezar Irimia, presedinte FABC si APCR, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
8. Alina Iliescu, director executiv, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, FABC
9. Vasile Barbu, presedinte, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor
10. Dr. Dan Serban, medic
11. Dr. Rodica Tanasescu, presedinte AMFB, presedinte SNMF, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti
12. Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Secretar AMFB, Secretar SNMF, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti
13.  Dr. Dorel Filip, Consilier SNMF
14. Dan Zaharescu, director executiv, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM)
15. Cristian Lutan, director adjunct, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM)
16. Cristian Hotoboc – Presedinte Alianta pentru Sanatate din Romania
17. Ana Maita – Presedinte Asociatia Mame pentru Mame si Vicepresedinte Alianta pentru Sanatate din Romania
18. Sorina Vlad – Director Executiv Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale –AFPM
19. Eduard Dobre – Director Executiv Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice – PALMED
20. Mihaela Sandu – Presedinte Asociatia Hands Across Romania
21. Anca Surugiu – Director Executiv Alianta pentru Sanatate din Romania
22. Ioan Uivarosi, farmacist, Colegiul Farmacistilor
23. Ion Muresan, Asociatia patronala a producatorilor, importatorilor si furnizorilor de dispositive medicale
24. Dr. Pamela Radut, MBA, LSS BB, Eureko Asigurari S.A.
25. Maria Moglan – Societatea Romana Alzheimer

Concluziile si recomandarile dezbaterii vor fi postate pe site in urma unei ultime runde de consultari cu participantii asupra unui document comun.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa va adresati Danielei Marinache la adresa: daniela.marinache@sar.org.ro sau la numarul de telefon 021-2111477

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*