Adio, cu respect, lui Zoe Petre

Membru fondator al Societății Academice din România (SAR) în anul 1995 și șefa administrației prezidențiale în vremea președinției lui Emil Constantinescu (1996-2000), Zoe Petre, a murit la vârsta de 77 de ani. Zoe Petre a fost profesoară universitară si o distinsă clasicistă.

A devenit doctor in istorie din anul 1978, cu teza “Formarea ideologiei democratice in Grecia antica”, conducător științific fiind prof. dr. acad. Dionisie M. Pippidi. A avansat apoi într-o cariera unde erau extrem de puține femei, de la preparator ajungând profesor si deținând mai târziu funcțiile de șef al Catedrei de Istorie Antica si Arheologie a Facultății de Istorie, de decan al Facultății de Istorie din București (1990-1996) si apoi de director al Școlii doctorale din cadrul aceleiași facultăți (din 2005).

Pagina ei de Google Academic este publică si o puteți găsi aici.

A sustinut conferinte la universitatile din: Strasbourg, Lille, Amiens, Bruxelles, Cambridge. A fost profesor asociat al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris), Centre “Louis Gernet” d’etudes comparees sur les societes anciennes; al Universitatii “Jules Verne” din Amiens; visiting professor al Universitatii Harvard; visiting researcher al Universitatii Columbia din New York.

Înainte de 1996, Zoe Petre a jucat un rol important în câștigarea alegerilor de către CDR, ceea ce a dus la primul președinte ales prin alegeri integral libere si oneste din istoria României. Acest fapt rămâne indiscutabil, chiar dacă Emil Constantinescu a fost o dezamăgire. In timpul președinției sale, Romania a implementat cel mai dure pachet de ajustare economica, necesar din cauza reformelor amânate anterior de guvernul Văcăroiu si a plătit o enorma datorie externa contractata de același guvern Văcăroiu, datorata izolării internaționale a României din timpul regimului Iliescu.

Ca șefă a administrației prezidențiale, a încercat sa susțină intelectuali independenți ca Andrei Pleșu sau Alina Mungiu-Pippidi contra numirilor de partid. Ca activist civic, Zoe Petre a militat pentru menținerea limbii latine in școala romanească si occidentalizarea educației superioare din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*