Alina Mungiu-Pippidi, în topul global al celor mai influenți politologi din ultimul deceniu

Politologul Alina Mungiu-Pippidi, profesor la Hertie School, Universitatea de Guvernanță din Berlin și președinte onorific al Societății Academice din România (SAR), ocupă locul al doilea în Top 25 cei mai influenți oameni de știință politici (pentru ultimii zece ani), realizat de Academic Influence la nivel mondial.

Dirijat de un grup de fizicieni, psihologi și IT-iști, Academic Influence folosește metode automatizate (algoritmi, machine learning) ca să creeze un top de impact academic mai obiectiv sș mai cu priză la realitate decat cele bazate pe citate academice din sistemele tradiționale (ISI, Google Academic). Autorii fac și topurile pentru universități, recunoscute și citate. Abordarea este inovativă, algoritmul selectând savanți de vârf care sunt totodată spărgători de tipare și formatori de opinie. În cuvintele lor: “Fuzionarea învățării automate în timp real cu asigurarea calității umane este metoda noastră inovativă”.

Pe baza acestei metodologiei de evaluare, ocupanții topului sunt văzuți ca având un impact semnificativ asupra disciplinei academice a științelor politice în perioada 2010-2020. Influența poate fi definită într-o varietate de moduri: “Unii au avut idei revoluționare, unii pot fi în ascensiune după criteriul popularității, dar toți sunt academici care lucrează în primul rând în științele politice și educă noile generații.”

Autorii topului argumentează că cercetătorii politici ne ajută să ne înțelegem mai bine propriile sisteme politice, să identificăm punctele slabe din sistemele noastre și să propunem modalități de îmbunătățire a acestora, iar semnificația științelor politice în timpuri de criză e mai mare ca niciodată. Înțelegerea științei politice ajută liderii și factorii de decizie să ia decizii bazate pe date, bazate pe o înțelegere a implicațiilor din trecut, prezent și viitorul aflat în joc.

Cei mai buni oameni de știință politic influenți astăzi în comunitatea de limbă engleză au fost identificați ca :

  1. Donald Green (Columbia University)
  2. Alina Mungiu-Pippidi (Hertie School)
  3. Samantha Power (Harvard)
  4. Bernard Grofman (UC Irvine)
  5. Kristian Gleditsch (Essex)
  6. Alexander J. Motyl (Rutgers)
  7. John Mearsheimer (U Chicago)
  8. Stephen Walt (Harvard)
  9. Cass Sunstein (Harvard)
  10. Jean Blondel (EUI)

Mai multe detalii pe site-ul Academic Influence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*