10.06.2010: Dezbatere pe marginea raportului “Are Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei efectele aşteptate?”

Bucuresti. 10 iunie 2010.  Centrul Roman de Politici Europene si Societatea Academica din Romania au dat publicitatii astazi rezultatele unui sondaj care urmareste sa stabileasca perceptiile expertilor anticoruptie si jurnalistilor romani asupra efectelor Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei agreat cu Uniunea Europeana si Romania.

Cateva din rezultatele cercetarii, asa cum reies din raspunsurile primite:

  • Niciunul dintre cele patru obiective de referinta ale MCV nu e considerat a fi indeplinit. Cel mai mare esec, din punctul de vedere al respondentilor, se inregistreaza la obiectivul care prevede “Consolidarea transparentei si eficientei actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si responsabilitatii CSM”.  91% dintre respondenti spun ca acest obiectiv nu a fost indeplinit.
  • Toate cele patru obiective de referinta sunt considerate foarte importante iar respondentii sunt intr-o covarsitoare majoritate de acord ca autoritatile romane sunt vinovate pentru lipsa de progres.
  • Influenta Uniunii Europene a dus la schimbarea discursului politic si a importantei subiectelor legate de lupta impotriva coruptiei pe agenda publica insa nu a dus la cresterea gradului de onestitate in mediile politice
  • Sentintele prea blande afecteaza eficienta politicilor anticoruptieprimele doua cauze identificate fiind corupția în rândul judecătorilor (37%) si frica fata de urmarile asupra propriei cariere (27%). Doar 21%  dintre respondenti sunt de parere ca sunt justificate de continutul dosarelor ajunse pe masa judecatorilor.
  • 96 % dintre respondenti sunt de parere ca exceptiile de constitutionalitate reprezinta “mai degraba o modalitate de tergiversare” si 87% ca ar fi binevenita schimbarea legii astfel incat procesele sa nu mai fie oprite atunci cand se ridica o astfel de exceptie.
  • Aproape 80 % dintre respondenti considera ca Parlamentul abuzeaza de prerogativa de a-si da acordul fata de anchetarea unui membru al sau. De altfel,  dintre institutiile implicate in realizarea obiectivelor MCV doar una (DNA) beneficiaza de perceptii majoritar pozitive, 56% spunand ca DNA isi indeplineste rolul pentru care a fost creat. Doar 12% afirma acelasi lucru in ce priveste CSM.
  • In ce priveste viitorul Mecanismului de Cooperare si Verificare, 65% dintre respondenti spun ca acestea trebuie pastrat, ba chiar ar trebui sa fie inasprite sanctiunile.

La sondaj au raspuns 84 de ziaristi care scriu / relateaza despre coruptie si experti din ONG-urile de profil. Raportul de cercetare poate fi gasit la in documentul pdf atasat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*