Cetăţeni pentru energie (2009-2011)

Iniţiativa “Cetăţeni pentru energie” este un proiect de monitorizare a funcţionării reglementatorului în domeniul energiei ANRE pe o perioadă de un an.

Obiectivul general al proiectului este de a creşte transparenţa şi a responsabiliza decidenţii în domeniul energetic pentru o mai bună formulare a politicilor şi reglementărilor de energie în România.

Activităţile din proiect sunt:

  • identificarea lipsurilor “pe hârtie” între cadrul legislativ al ANRE şi modelele internaţionale de bune practici
  • monitorizarea pe o perioadă de un an a activităţii de reglementare prin analiza deciziilor ANRE şi consecvenţa acestora cu misiunea agenţiei; monitorizarea indicatorilor de performanţă şi bună guvernare (rolul în formarea pieţei, acces la date de la participanţii la piaţa, personal, standarde etice, capacitatea de a pune în aplicare deciziile, independenţa de intervenţii politice etc.)
  • evaluarea mecanismelor de control orizontale şi interne (transparenţa către public, gestionarea plângerilor, responsabilitate)
  • prezentarea rezultatelor monitorizării în două rapoarte acompaniate de două policy-briefs. Metodologia detaliată de investigare şi rapoartele sunt revizuite de un panel de experţi români şi străini.

Ideea proiectului a castigat in 2009 premiul international Global Integrity Impact Challenge.

În septembrie 2010 a fost lansat primul raport de monitorizare “Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) – O evaluare de detaliu” însoţit de o formă prescurtată focusată pe concluziile de politici publice “Propunerea de nerefuzat: Redaţi puterile ANRE în schimbul bunei guvernanţe”. La dezbatere au participat reprezentanţii ANRE, ai firmelor din sector şi presă. Un al doilea raport a fost lansat in în primul trimestru al lui 2011.

Pentru viitor, dorim continuarea demersului cu susţinerea financiară a industriei din sectorul energetic asigurându-se o reprezentare echilibrată a acesteia.

Finantator: Partnership for Transparency Fund.

Perioada de implementare: 2009-2011

Alte detalii aici, iar aici detalii despre a doua evaluare SAR.

2 Responses to Cetăţeni pentru energie (2009-2011)

  1. Pingback: Past monitoring initiatives undertaken by our experts | Expert Forum – English

  2. Pingback: Proiecte de monitorizare trecute ale experților noștri | Expert Forum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*