Coaliţia pentru un Parlament Curat (2008)

Obiectivul general al proiectului a fost reluarea monitorizarii clasei politice, date fiind schimbarile sistemului electoral si evolutiile pe scena politica din ultimii ani, dar folosind o metodologie noua.

Nu este suficient pentru un candidat sa indeplineasca un set de criterii de integritate, este obligatoriu ca din pozitia de demnitar sa urmareasca interesul public si respectarea statului de drept. Cu ocazia alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, Coalitia a utilizat un set de instrumente care sa suprinda cat mai bine aceasta perspectiva:

  • Monitorizarea traseismului politic, definit ca schimbarea multipla de partid (mai mult de 2 partide)
  • Monitorizarea modului in care parlamentarii care au servit in Parlamentul Romaniei in perioada 2004-2008, au votat o serie de legi considerate de Coalitie ca fiind foarte importante privind statul de drept.

Rezultatele acestor monitorizari au fost publicate pe site-ul Romania Curata ce a fost transformat cu aceasta ocazie intr-un site resursa pentru lupta anticoruptie.

Parteneri: Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia Profesională pentru Educaţie şi Cercetare, Asociaţia Revoluţionarilor fără Privilegii, Asociaţia Societatea pentru Justiţie (So-Just), Asociaţia 21 Decembrie, Blocul Naţional al Revoluţionarilor, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Euroregional pentru Democraţie, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reformă Universitară, Fundaţia Gheorghe Ursu, Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Societatea Academică din România, Societatea Timişoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*