Educaţie pentru Europa – O Educaţie Competitivă pentru o Societate Competitivă (2006-2007)

Perspectiva Romaniei asupra agendei Lisabona. O abordare a dezvoltarii umane

În cei cinsprezece ani de evoluţie a României după 1989 experienţa sistemului de educaţie a fost printre cele mai nefericite. Nu este nici o noutate că indicatorii de performanţă la scară naţională lasă de dorit, că nemulţumirea clasei educatorilor este foarte mare, şi că experţii din acest domeniu sînt foarte sceptici cu privire la viitor.

În cei 15 ani de tranziţie, reformele în educaţie au oscilat între diverse modele fără să existe o viziune unitară şi consensuală asupra produsului final. A lipsit o dezbatere largă despre cum ar trebui să arate sistemul românesc de educaţie şi cercetare în contextul schimbărilor rapide din economia globală. Un sistem aflat permanent în criză sub bombardamentul globalizării nu poate asigura baza de cunoaştere la care face referire Agenda Lisabona. Cum ar trebui însă să arate educaţia şi cercetarea în limitele impuse de resursele pe care are România?

Societatea Academică din România invită prin acest proiect la un exerciţiu de analiza si reflecţie asupra perspectivelor educaţiei şi cercetării în România. Acest exerciţiu se va desfăşura pe parcursul a doi ani, cu scopul de a crea un plan pe zece ani care poate deveni parte din/sau sursă de inspiraţie pentru o strategie naţionala de realizare a Agendei Lisabona.

Proiect finantat de Ambasada Marii Britanii.

Perioada de implementare: 08.09.2006– 08.09.2007

STUDIU: Lisabona, Bologna si fabrica autohtona de mediocritate

Raportul se ocupa de sistemul educational romanesc in cadrul mai larg al summit-ului de la Lisabona. Scopul acestui studiu nu este sa intre in detaliile organizarii si reformelor sistemului educational, ci, mai degraba, sa pledeze pentru o politica mai realista in acest domeniu, in loc sa fie adoptate orbeste recomandari europene care nu se sprijina pe realitatea romaneasca.

Cititi intreg raportul in format PDF >>>


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*