Iniţiativa pentru o Justiţie Curată

Reforma in Justitie

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (IJC) a demarat în 2007, continuând astfel eforturile Coaliţiei pentru un Parlament Curat începute în 2004 în direcţia ameliorării statului de drept în România şi completând proiectele individuale ale organizaţiilor partenere. Prin demersurile ei, Iniţiativa pentru o Justiţie Curată contribuie la realizarea unei guvernări curate în România, la consolidarea reformelor în justiţie şi la continuarea luptei împotriva corupţiei.

În 2009, SAR a dus o intensă campanie pentru a alerta atât persoanele cheie din sistemul public românesc cât şi de la nivelul UE şi al statelor membre asupra problemelor din proiectele de Coduri, ce ar fi îngustat foarte tare capacitatea procuraturii de a derula anchete penale. În urma demersului SAR, alături de alte organizaţii ne-guvernamentale, problemele au fost corectate.
Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (IJC) a lansat pe 12 octombrie 2009 raportul “Vulnerabilităţi ale sistemului juridic”. Raportul a fost prezentat de judecătorul Cristian Dănileţ, vicepreşedinte la Judecătoria Oradea, cu prilejul unei dezbateri la sediul Grupului pentru Dialog Social, Bucureşti. Raportul defineşte fenomenul de corupţie judiciară şi analizează sectoarele vulnerabile din sistemul juridic. Analiza s-a bazat atât pe studiile şi sondajele despre corupţie din prisma experienţei şi percepţiei populaţiei şi a personalului juridic, cât şi pe date oficiale privind dosarele penale si disciplinare instrumentate pentru personalul judiciar. Independenţa justiţiei este o condiţie a statului de drept. Numai administrarea justiţiei în condiţii de independenţă , imparţialitate şi competenţă poate garanta respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale şi sancţionarea abuzurilor. Independenţa trebuie contrabalansată de responsabilitate, pentru a nu da naştere unui sistem în care să domine arbitrarul.

Detalii despre raport aici: http://sar.org.ro/art/2009/raport_ijc__vulnerabilitati_ale_sistemului_juridic-404-ro.html

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată îşi propune: monitorizarea procesului legislativ şi de avizare a actelor normative la nivelul Guvernului, în special cu privire la actele normative „cu destinaţie”; monitorizarea şi evaluarea gestiunii resurselor umane, materiale şi informaţionale în sistemul judiciar şi penitenciar; evaluarea calităţii procedurilor interne şi a managementului din MJ şi ANP; evaluarea practicii judiciare în cazurile de corupţie şi de infracţiuni conexe celor de corupţie; evaluarea procesului legislativ referitor la structurile implicate în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate; elaborarea de rapoarte, recomandări şi politici alternative pe temele enumerate.

Membri IJC: Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia „Societatea pentru Justitie” – SoJust, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Societatea Academică din România (SAR), Societatea Timişoara

Finanţator: CEETrust, Ambasada Statelor Unite

The Initiative for a Clean Justice – Building a Fair and Reliable Judiciary

Proiectul a continuat si in 2010, vizand unele dintre cele mai importante probleme ale sistemului juridic romanesc, si anume lipsa de intelegere coerenta a coruptiei complexe si infractiunilor economice, comunicarea dificila si inadecvata intre juridic si public si opacitatea prin care sunt alesi membri CSM.

Principalele activitati sunt:

1.Imbunatatirea gradului de cunoastere de catre judecatori si procurori in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a infractiunilor economice (prin mese rotunde, seminarii cu judecatorii si procurorii, pe urmatoarele teme: coruptie, infractiuni economice, spalare de bani si infractionalitate virtuala)

2.Imbunatatirea comunicarii in interiorul sistemului, cu accent pe cazurile de importanta mare (mese rotunde cu jurnalisti, judecatori si procurori organizate pentru a dezbate ce proportie din informatia din dosarele privind infractiunile ar trebui sa fie accesibila publicului si cand. Intre invitati au figurat si reprezentati ai Ministerului Justitiei si ai CSM).

3.Cresterea transparentei in procesul de alegere a noilor membri ai CSM

4.Indirect, intarirea capacitatii organizatiilor neguvernamentale in postura de watchdog si aceea de plaftorme de dezbatere a politicilor si reformelor democratice din zona statului de drept

Perioada de implementare: 2010-2011

Finantator: Ambasada Statelor Unite ale Americii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*