11.2009: Dezbatere pe marginea raportului “Intră sănătatea românească în comă? O analiză a politicilor de sănătate şi farmaceutice în România”

Societatea Academica din Romania (SAR) a lansat la 24 noiembrie 2009 raportul “Intra sanatatea romaneasca in coma? O analiza a politicilor de sanatate si farmaceutice in Romania”, in care se arata ca deteriorarea recenta a performantelor sistemului sanitar din Romania este provocata de subfinantare si de lipsa unor reforme consecvente, dar si de deciziile opace si intempestive de stabilire a preturilor la medicamente, supraimpozitare si alocare distorsionata a fondurilor.

Efectele unor asemenea masuri sunt cu atat mai grave cu cat Romania se afla deja printre ultimele tari din Europa dupa toti indicatorii privind starea de sanatate, mult in urma membrilor UE, la concurenta cu Ucraina si depasita de Serbia.

In raport, SAR pune in discutie solutii pentru evitarea unei crize majore in sistemul sanitar si farmaceutic romanesc, criza care are toate sansele sa se agraveze in lunile urmatoare.

SAR continua astfel seria analizelor pe tema sanatatii, initiate odata cu lansarea, la 28 septembrie, a raportului “Sfârşitul medicamentelor? O analiză a pieţei şi politicilor privind produsele farmaceutice în România”, in care se arata ca nu atât evoluţia pieţei globale sau costul în creştere pentru cercetarea-dezvoltarea de medicamente sunt factorii care împovărează bugetul Sănătăţii, ci vechile deficienţe de sistem.

Persoana de contact: Ana Otilia Nutu (ana.otilia@sar.org.ro, tel/fax 021- 2111477, mobil 0723 643 471).

Gasiti atasat raportul in pdf si un document word care contine principalele idei din dezbatere si sumarul executiv al raportului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*